Erişilebilirlik

Arızalı Uydu Füzeyle Vuruldu


Amerikan donanması, yeryüzüne düşmekte olan casus uydusunu füzeyle vurdu.

İçinde zehirli roket yakıtı bulunan uydunun düşmeden vurulması ve parçalarının atmosferde yanarak imha edilmesi gerekiyordu.

Amerika Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada uydu parçalarının atmosferde yanacağı belirtildi.

Uydunun vurulmasından önce uzay dolmuşu Atlantis’in Dünya’ya dönmesi bekleniyordu. Atlantis dün sabah iniş yaptı.

Öte yandan Amerika Savunma Bakanlığı sözcüsü Bryan Whitman operasyonun, aslında yeni bir silah denemesi olduğu yolundaki iddiayı yalanladı.

Casus Uydu Vuruldu

Amerika tarafından 2006 yılında uzaya gönderilen casus uyduda yörüngeye ulaştıktan birkaç saat sonra ciddi bir arıza baş göstermiş ve araçla temas kesilmişti. Yaklaşık 2 buçuk ton ağırlığındaki uydu, o zamandan beri irtifa kaybederek dünya yörüngesinde dolanıyordu. Uyduda, yakıt olarak, 450 kilo hidrazin bulunduğu açıklanmıştı. Amerikalı yetkililere göre, yakıt tankının yeryüzüne düşmesi halinde çok zehirli bu kimyasal maddenin çevreye sızarak ciddi sağlık sorunlarına yolaçması mümkündü. Başkan Bush’un bu tür bir tehlikeyi önlemek için geçen hafta uydunun imha edilmesini emrettiği öğrenildi.

Amerikan donanması görevi yerine getirebilmek için üzerinde değişiklik yapılmış 3 SM-3 füzesi kullandı. Amerika’nın füze-savar savunma sisteminde kullandığı SM-3’lerde 3 kademeli roket bulunuyor. Üç füzenin, bu sabah, Türkiye saatiyle 05:30’da, Büyük Okyanus’taki USS Laki Erie muhribinden ateşlendiği ve ilk füzenin uyduyu yaklaşık 200 kilometre irtifada vurduğu açıklandı.

Amerikalı Amiral Tim Keating, Honolulu’daki Hickam üssünde yaptığı açıklamada, uydu parçalarının çoğunun 24 ile 48 saat içinde atmosfere girerek yanmaya başlayacağını söyledi.

Amiral Keating, Büyük Okyanus, Amerika ve başka ülkelerde birçok ekibin parçaları izlemekle görevlendirildiğini ve çok az bir ihtimal da olsa yakıt tankının yere sağlam düşmesi halinde bu ekiplerin yerel yönetimlere yardımcı olacağını açıkladı. Amerikalı komutan, şu ana kadar parçalanan uydudan bir futbol topundan daha büyük bir parça tespit edilemediğini de sözlerine ekledi.

Amerika’nın, uydunun içindeki zehirli yakıttan ötürü imha edildiği yolundaki açıklaması Çin ve Rusya tarafından şüpheyle karşılandı. Moskova ve Pekin hükümetleri, Washington’dan operasyonla ilgili daha ayrıntılı bilgi vermesi çağrısında bulundu.

Çin, geçen yıl, yeryüzünden attığı bir füzeyle görev süresi dolmuş bir meteoroloji uydusunu uzayda imha etmişti. Çin'in bu operasyonu eleştirilere yolaçmış, Pekin hükümeti uzayda yeni bir silahlanma yarışı başlatmakla suçlanmıştı. Hem Rusya hem Çin, zehirli yakıt iddiasının bahane olduğunu Amerika’nın gerçek amacının uydu vurmak için geliştirilmiş bir füzeyi denemek olduğunu ileri sürüyor.

Amerika Dışişleri Bakanlığı iddiaları reddetti, operasyonun Çin'e karşılık vermek amacıyla yapılmadığını söyledi.

XS
SM
MD
LG