Erişilebilirlik

Pakistan'da Muhalefet Açık Farkla Önde


Pakistan, dün yapılan genel seçimlerle sekiz yıllık askeri yönetimi geride bırakarak demokrasiye adım atıyor.

Seçimlerin ilk sonuçlarına göre, muhalefet partileri önde gidiyor. Devlet Başkanı Pervez Müşerref’i destekleyen iktidar partisi, iki büyük muhalefet partisini çok geriden izliyor. Müşerref’i destekleyen Müslüman Birliği Q Partisi’nin sözcüsü Tarık Azim, Benazir Butto’nun Pakistan Halk partisi ile eski başbakanlardan Navaz Şerif’in Müslüman Birliği N Partisi’nin seçimden büyük kazançlarla çıktıklarını kabul etti. Azim bu sonuçlar kesinleştiği taktirde kendilerinin muhalefet rolünü üstleneceklerini bildirdi.

Belirsiz bir siyasi gelecekle karşı karşıya bulunmasına rağmen, Pervez Muşerref, hangi parti kazanırsa kazansın kurulacak hükümetle çalışmayı taahhüt etti. Müşerref, “bu sonuçlar ulusun kararıdır, ve ben de dahil herkesin bu sonuçları kabul etmesi gerekir” diye konuştu. Bu genel seçimde Pervez Müşerref’in cumhurbaşkanlığı için oy kullanılmadı. Ancak muhalefet partileri, üçte iki çoğunlukla meclise girmeleri halinde, devlet başkanını yargılama gücüne sahip olacak.

Pervez Müşerref geçen yıl Anayasa mahkemesi yargıçlarını görevden uzaklaştırıp altı haftalık sıkı yönetim ilan edince büyük oy kaybına uğramıştı. Seçimlerin nispeten sakin geçmesi Pakistan halkını ferahlattı.

Ancak oyların sayımı konusunda şüphe ve gerginlikler devam ediyor. Uluslararası gözlemciler, seçimin adil olup olmadığı konusunda açıklama yapmak için oy sayım işlemlerinin tamamlanmasını bekleyeceklerini açıkladı. Kesin sonuçlar Seçim Komisyonu tarafından yarın açıklanacak.

Dünkü seçimlere katılma oranı beklenenden düşük kaldı. 81 milyon kayıtlı seçmenin bulunduğu Pakistan’da, katılma oranının yüzde 40’ın altında kalması bekleniyor. Özellikle ülkenin ücra ve muhafazakar kesimlerinde katılım, başta kadınlar olmak üzere düşük kaldı.

Uluslararası gözlemciler haftalardır devam eden siyasi amaçlı cinayet ve bombalamalardan sonra oy verme günü büyük bir saldırı yaşanmadığını ve oy verme işlemlerinin düzgün geçtiğini belirttiler. Amerikalı gözlemci Brian Katulus, Adil ve Özgür Seçimler adlı kuruluşun gözlemcisi olarak Pakistan’a gitti.

“İslamabad ve ülkenin diğer bir çok kesiminde büyük bir güvenlik tehdidinin yaşanmamasına şükrediyoruz. Katılımın düşük olmasıyla bazı küçük olaylardan kaygı duymuş olmamıza rağmen, bütün bu süreç hakkındaki kararımızı tüm üyelerimizle görüştükten sonra açıklayacağız.”

Muhalefet partileri hile yapıldığı taktirde ülke çapında gösteri düzenleme tehdidinde bulunmuştu. Aylardır devam eden ve yüzlerce kişinin ölümüne yol açan şiddet olayları nedeniyle, seçimlerin güvenliğini sağlamak amacıyla 400 bin polis ve 80 bin asker görev yaptı. Bu denli büyük güvenlik önlemine rağmen, seçim günü ülkenin değişik kesimlerinde 12 kişi şiddet olaylarında can verdi.

XS
SM
MD
LG