Erişilebilirlik

Seçimlerde Çıkar Gruplarının Etkisi


Demokrat Parti Massachusetts Senatörü John Kerry, 2004 yılında Cumhuriyetçi Başkan Bush’a karşı aday olmuştu. Seçimlerden birkaç ay önce yayınlanan bir reklam Kerry’nin önce Vietnam Savaşı’na katılmasını, daha sonra da savaşa karşı değişen tutumunu eleştiriyordu. Reklamda görüşlerine başvurulan eski bir muharip dönemin başkan adayı için “John Kerry, Vietnam’da çarpışan askerlere ihanet etti,” suçlamasında bulunuyordu.

Bir diğeri ise “Kerry ülkesini lekeledi. Kesinlikle lekeledi,” diyordu.

Bu televizyon reklamlarını Başkan Bush’un kampanyacıları hazırlamadı. Reklamı hazırlayanlar Vietnam Savaşı eski muhariplerinin kurduğu bir çıkar grubuydu. Siyasi uzmanlar bu karalayıcı reklamların John Kerry’nin seçimi kaybetmesinde etkili olduğunu söylüyor.

Bu muharipler grubu ya da benzeri çıkar gruplarına “527’ler” deniyor. Çünkü bu grupların tanımı, Amerikan Vergi Mevzuatı’nın 527’inci kısmında yapılıyor.

527 gruplarının, partileri doğrudan bağlamadan, rakip adayları karalama ya da ağır ithamlarda bulunma şansını yarattığını savunanlar var. Demokrat Parti siyasi iletişim danışmanı Peter Fenn de böyle düşünenlerden.

Fenn, “Kendilerini bağımsız olarak tanıtan bu grupların çoğu bağımsız değil. Belki de bağlı oldukları partinin liderinden doğrudan talimat alanlar var. Ama konularına hakimler. Siyasi kampanyanın önemli bir parçası haline geldikleri bir gerçek,” diye görüşlerini özetliyor.

Karşı görüşte olanlar da var. Washington’daki muhafazakar düşünce kuruluşu Heritage Vakfı’ndan Brian Darling olaya farklı bakıyor.

Darling, “Bu gruplar kampanyaların dışında hareket ediyor. Bağımsız hareket eden bu grupların denetimsiz bir şekilde ilanlar yayınladığı kaygısı uyandırıyorlar. Adaylar adına siyasi mesaj yayıyorlar,” diyor.

527’ler yalnızca başkanlık seçimlerinde değil, eyalet seçimlerinde de çok faal.
XS
SM
MD
LG