Erişilebilirlik

Sırbistan Ankara Büyükelçisini Geri Çağırdı


Belgrad yönetimi, Sırbistan’dan bağımsızlığını ilan eden Kosova’yı ilk tanıyan ülkelerden olan Türkiye’yi sert protesto etti. Sırbistan, Ankara Büyükelçisi Vladimir Curgus’u Türk Dışişleri Bakanlığı’na protesto notası vererek geri çekti. Dışişleri Bakanı Ali Babacan ise Türkiye’nin Kosova’nın bağımsızlığına desteğini yinelerken, Sırbistan’la da ikili ilişkileri güçlendirmeye kararlı olduğunu söyledi.

Bölgesel gelişmeleri yakından izleyip, Kosova’nın bağımsızlığını ilk tanıyan ülkeler arasında yeralan Türkiye’nin, Belgrad yönetimi ile arası açıldı. Kosova’nın bağımsızlığına karşı çıkan Sırbistan, Türkiye’nin Belgrad Büyükelçiliği’ne saldırıları önlemezken, Ankara Büyükelçisi Vladimir Curgus’u da Avrupa’daki diğer büyükelçiler gibi ‘istişarelerde bulunmak’ üzere merkeze çağırdı. Belgrad yönetiminden gelen talimatı Dışişleri Bakanlığı’na giderek sert bir protesto notasıyla Türkiye’ye bildiren Büyükelçi Curgus, 20 Şubat günü Ankara’dan ayrılacak.

Ankara’ysa “Kosova’yı tanıdı” diye Türkiye’ye sert çıkan Belgrad yönetimine ılımlı yaklaşıyor. Türkiye’nin Kosova’yı tanıdığına ilişkin yazılı açıklama yaparken, Sırbistan’ın Balkanlar’ın geleceğinde ‘önemli rolü ve sorumluluğu’ olduğunu vurgulayan Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Belgrad yönetiminin Ankara büyükelçisini geri çekmesinden sonra da, “Türkiye, Sırbistan ile ikili ilişkilerini güçlendirmeye ve geliştirmeye kararlı” diye konuştu. Meslektaşı Sergei Lavrov’un davetlisi olarak Rusya’ya giden Babacan, Moskova’ya hareketinden önce Türkiye’nin Kosova’nın bağımsızlığına verdiği desteği yineledi. Babacan, Balkanlar’da istikrar ve güvenliğin sağlanmasının ‘zorunlu’ olduğunu dile getirerek Sırbistan’ın Türkiye’ye karşı sert tavrını yumuşatmaya çalıştı. Türkiye, Kosova’yı tanıdığına ilişkin mektubu da Büyükelçi Mehmet Taşer aracılığıyla Kosovalı yetkililere iletti. Kosova’nın bağımsızlığını, Balkanların barış ve istikrara kavuşması yönünde atılmış bir adım olarak değerlendiren Başbakan Tayyip Erdoğan da, bağımsızlığın tartışma konusu olduğu tüm ülkelere ‘itidal’ çağrısında bulundu.
XS
SM
MD
LG