Erişilebilirlik

18 Şubat Amerikan Basınından Özetler


Washington Post Kosova’nın bağımsızlık ilanını gerekli ve gecikmiş bir adım olarak görüyor. Gazete, Kosova’nın bağımsızlığıyla sonuçlanan gelişmelerin Sırp milliyetçiliği tarafından tetiklendiğini hatırlatıyor:

"Balkanlarda barışçıl ve müreffeh bir gelecek kurulup kurulmaması tamamen Sırpların tavrına bağlı. Eğer tarihteki çirkin milliyetçiliklerinden vazgeçip, Avrupa Birliği içinde liberal ve demokratik bir geleceği tercih ederlerse, Kosova’nın bağımsızlığı da sorunsuz bir şekilde gerçekleşir. Ancak Kosova’nın bağımsızlığına anlamsız bir şekilde sonsuza kadar direnmeyi tercih ederlerse, kendilerini Avrupa’dan soyutlar ve Rusya’nın vesayeti altına girerler."

New York Times Kosova’nın bağımsızlığını eski Yugoslavya’nın dağılmasının son noktası olarak görüyor. Gazete, Kosova’nın bağımsızlık ilanının, Batı ile Sırbistan ve Rusya arasındaki görüş ayrılıklarını arttırdığına da dikkat çekiyor:

"Kosova’nın başkenti Priştine’de Arnavutlar sokaklara dökülüp bağımsızlığı kutlarken uluslararası camiadan yükselen farklı tepkiler, egemenlik hakkı ile kendi kaderini belirleme hakkı arasındaki çatışmanın hala çözülmediğini gösteriyor. İngiltere, Fransa ve Almanya’nın yeni Kosova devletini tanıyan ilk ülkeler olması beklenirken, kendi sınırları içindeki ayrılıkçı eğilimlerden korkan ülkeler Kosova’nın bağımsızlığını tanımayacaklarını açıkladılar. Kosova’nın bağımsızlık ilanı, Rusya’nın ayrılıkçı eğilimleri desteklediği Moldova ve Gürcistan’da da yankı buldu. Gürcistan’daki Abhazya ve Güney Osetya da bağımsız devletler olarak tanınma yönünde çaba harcayacaklarını açıkladılar."

Washington Times Irak meclisinin yerel seçimler, bütçe ve af konularında uzlaşmasını siyasi ilerlemenin önemli bir göstergesi olarak yorumluyor. Gazete, Amerika’nın Irak’ta başarısız olduğunu savunanları eleştiriyor ve güvenlik koşullarındaki düzelmenin siyasal uzlaşmaya da zemin hazırladığını belirtiyor:

"Başkan Bush, 2009’un Ocak ayında görevi devralacak olan yeni başkana Irak’ta büyük bir sorumluluk bırakacak. Demokrat başkan adaylarının hepsi de bir yandan savaşa son vereceklerini söylüyor, bir yandan da gerçekten seçilmeleri durumunu da göz önünde tutarak gerçekçi seçeneklere kapı aralıyorlar. Amerikalı gözlemciler arasında da askeri takviye planının işe yaradığını savunanlar giderek artıyor. Şimdi askeri takviyenin siyasi gelişmelere de imkan sağladığı yönünde kanıtlar oluşmaya başlıyor."

Los Angeles Times da Irak’ta siyasi açıdan önemli bir adım atıldığını kabul ediyor ancak bu gelişmenin Amerikan askerlerinin çekilmesini daha da zorlaştırabileceği uyarısında bulunuyor. Ancak gazete, Amerika’nın bir an önce bir çekilme planı hazırlaması gerektiğini savunuyor:

"Eğer Irak’ta sağlanan bu siyasi ilerlemenin sürdürülebilir olması sağlanırsa, Amerika da işgal ederek parçalanmasına neden olduğu Irak’ın yeniden bütünleşmesini sağlayabilir. Ancak sağlam bir yönetim kurmak, şiddet eylemlerini durdurmaktan çok daha zor olacaktır. En iyi senaryo bile, önümüzdeki yıllar boyunca Irak’a büyük ölçekli askeri, siyasi ve insani yardımda bulunmamızı zorunlu kılıyor."

XS
SM
MD
LG