Erişilebilirlik

Türkiye Kosova'yı Tanıdı


Sırbistan’dan bağımsızlığını ilan eden Kosova’yı ‘ilk tanıyan’ ülkelerden biri de Türkiye oldu. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Kosova Başbakanı Haşim Taci’yi telefonla kutlamasının ardından Dışişleri Bakanı Ali Babacan yazılı bir açıklama yaparak Türkiye’nin Kosova’yı resmen tanıdığını duyurdu.

Kosova’nın bağımsızlık ilanıyla sonuçlanan bölgedeki gelişmeleri aylardır yakın takibe alan Türkiye, Kosova parlamentosunda okunan bağımsızlık bildirgesini benimsedi. Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Kosova parlamentosunda bağımsızlık bildirgesinin okunmasından bir saat önce Dışişleri Bakanlığı’nda üst düzey bürokratlarla ‘Pazar günü’ mesaisi yaparak Kosova’daki gelişmeleri değerlendirdi.

Değerlendirmelerden sonra Kosova’yı ‘ilk tanıyan ülkeler arasında Türkiye’nin de olması gerektiği’ yönünde görüş geliştiren Dışişleri Bakanlığı, Bakan Babacan aracılığıyla Başbakan Tayyip Erdoğan’ı da bilgilendirdi. Babacan’la görüştükten hemen sonra Kosova Başbakanı Haşim Taci’yi telefonla arayan Başbakan Erdoğan, Türkiye’nin Balkanlar’da barış ve istikrara verdiği önemi vurgulayarak, Kosova’nın bağımsızlık kararına destek verdiklerini Taci’ye ‘hayırlı olsun’ dileğiyle birlikte dile getirdi.

Kosova’daki gelişmeler Ankara’da haftanın ilk günü toplanan Bakanlar Kurulu’nun da gündemindeydi. Kurul toplantısı sürerken yazılı bir açıklama yapan Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Türkiye’nin Kosova Meclisi’nin bağımsızlık bildirgesini memnuniyetle karşıladığını, bu yüzden de Kosova Cumhuriyeti’ni tanıma kararı aldığını duyurdu. Yazılı açıklamasında Kosova’nın bağımsızlığının bölge ülkeleri arasındaki istikrar ve güven ortamının takviye edilmesi için de bir vesile olmasını istediklerini dile getiren Babacan, Sırbistan’ın da Balkanların geleceğinde ‘önemli rolü ve sorumluluğu’ bulunduğunu kaydetti. Türkiye’nin Sırbistan’la ilişkilerini geliştirmesine de ‘değer verdiğini’ belirten Babacan, Balkanların huzur ve istikrara kavuşmasının Türk dış politikasının önceliklerinden biri olduğunu vurguladı.

Babacan, Türkiye’nin Kosova’da hukukun üstünlüğü ile evrensel insan hakları, demokrasi ve çoğulcu değerlerin geliştirilmesi gerektiğine inandığını dile getirirken, Kosova ile komşuları arasında karşılıklı güven ve işbirliği ortamının yaratılmasının zorunlu olduğuna dikkat çekti.

Babacan, Türkiye’nin Kosova’ya yakın ilgisini ve desteğini sürdüreceğini de, “Türkiye, Kosova ile arasındaki mevcut köklü tarihi, kültürel ve beşeri bağların daha da güçleneceğine inanmakta olup, Kosova’nın kalkınmasını teminen yardım ve katkılarını sürdürecektir” sözleriyle dile getirdi.

XS
SM
MD
LG