Erişilebilirlik

E Vitamininin Yararları Tartışılıyor


Besin maddelerindeki E vitamininin yararları konusunda yapılan yeni bir araştırma ilginç sonuçlar verdi. 65 yaşın üzerindeki yaklaşık 700 İtalyan’ın katıldığı araştırmaya göre, doğal yollarla alınan E vitamini bedeninin hareket kabiliyetinin uzun yıllar devam etmesini sağlıyor.

Süpermarketten aldığınız birçok besinde E vitamini var. Özellikle yeşil yapraklı sebzeler iyi birer E vitamini deposu. Ayrıca ayçiçek; mısırözü gibi sebze yağları ve kuruyemişler E vitaminin bol bulunduğu gıdalar. Doktorlar E vitamininin besinlerdeki doğal haliyle alınması halinde kalp ve kansere yakalanma riskinin azalacağını söylüyor. Yale Üniversitesi’nden Doktor Benedetta Bartali’ye göre, E vitamini ayrıca yaşlılarda hareket kabiliyetini arttırıyor. Dr. Bartali, “Araştırmalarımız, sadece E vitamininin fiziksel fonksiyonları önemli oranda arttırdığını gösteriyor” diye konuştu.

Doktor Bartali ve ekibi 1998-2003 yılları arasında, İtalyan asıllı 698 kadın ve erkek üzerinde araştırma yaptı. 65 yaşın üzerindeki deneklerin, yedikleri besinler ve kan seviyeleri incelendi, ayrıca ayakta; otururken; yürürken ne kadar çevik olduklarına ve dengelerini ne kadar sağlayabildiklerine bakıldı. 3 yıl içinde E vitamini seviyesi düşük çıkan deneklerde hareketlerin yavaşladığı görüldü. Dr. Bartali ve diğer uzmanlar, E vitamininin bu etkisi üzerinde daha fazla araştırma gerektiğini söylüyor. Dr. Benedetta Bartali şöyle konuşuyor: “Eğer yaşlıların hareket kabiliyetlerini etkileyen risk faktörlerini tam olarak anlayabilirsek, bunu engellemek ya da en azından geciktirmek için etkili tedaviler geliştirebiliriz”.

81 yaşındaki Lois Acampora sağlıklı beslenmeye ve her gün yürüyüş yapmaya özen gösterse de yaşı ilerledikçe fizik ve akıl sağlığında değişiklikler yaşadığını doğruluyor. Acampora, “E vitaminimi almaya daha fazla özen göstereceğim. Hareket edebilmek benim çok önemli,” diyor. Araştırmacılar, her gün tahıl ve sebze yiyerek 15 ila 30 gram E vitamini alınmasını tavsiye ediyor. Amerika Ulusal Sağlık Enstitüsü uzmanları da doğal besinlerden alınan E vitamininin, vitamin haplarından çok daha yararlı olduğunu söylüyor.

XS
SM
MD
LG