Erişilebilirlik

Türban Süreci İşliyor


Türkiye’de, üniversitelerde türbana serbestlik öngören anayasa değişikliğinin yürürlüğe girmesi için kritik süreç işliyor. Mecliste kabul edilen değişikliği onaylamak ya da geri göndermek için 26 Şubat’a kadar zamanı olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün kararını, bu hafta sonuna kadar vermesi bekleniyor. Gül’ün olası onayının ardından değişikliğin iptali için CHP’nin Anayasa Mahkemesi’ne dava açacağını dikkate alan hükümet, türbanın yalnızca çene altından bağlanmasını öngörecek YÖK Yasası’nın ek 17. maddesindeki değişiklik için mahkemeden çıkacak karar doğrultusunda hareket edecek.

Türkiye’de aylardır gündemin ana maddesi olan türban tartışmalarının nasıl sonuçlanacağı sorusu halen belirsiz. Siyasi gözlemciler bu belirsizliğe karşın önümüzdeki hafta içinde yaşanacak gelişmelerin tartışmaların seyrine yeni bir boyut katabileceğini düşünüyor. Öyle ki, türbanın üniversitelerde serbest kalması için muhalefetteki MHP ile birlikte hareket eden hükümetin, bu konuda MHP ile zaman zaman anlaşmazlık yaşadığı görülüyor.

Anayasa’nın 10. ve 42. maddelerindeki değişikliklerin yanısıra Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Yasası’nın ek 17. maddesinde de değişiklik yapmak için anlaşan hükümet ile MHP, bu değişikliğin zamanlaması konusunda kamuoyuna ortak mesaj veremiyor. MHP lideri Devlet Bahçeli, bu değişikliğin üniversitelerdeki türban sorununun tam olarak çözülmesi için ‘acilen’ gündeme getirilmesini savunurken, aksi durumda üniversitelere yalnızca türbanın değil burka ya da çarşaf gibi tüm kıyafetlerin girebileceği endişesini taşıdıklarını dile getiriyor. Zaten bu endişeyi gidermek için de YÖK Yasası’nın 17. maddesinde değişiklik yapılmasını istediklerini ve bu değişiklikle türbanın sadece ‘çene altından’ bağlanması kuralını benimsediklerini dile getiren Bahçeli, hükümetle ortak hareket ederken bu doğrultuda ilerlediklerini söylüyor.

Başbakan Tayyip Erdoğan ise bu konudaki görüşlerini son olarak ATV televizyonunda gazetecilerin sorularını yanıtlarken dile getirdi. Erdoğan, 10. ve 42. maddelerde değişiklik öngören anayasa değişikliğinin Cumhurbaşkanı Gül tarafından onaylanması durumunda CHP’nin iptal için Anayasa Mahkemesi’ne başvurma niyetinde olduğunu hatırlattı. Erdoğan, bu yüzden de YÖK Yasası’ndaki değişiklik için Anayasa Mahkemesi’nden çıkacak kararı bekleyeceklerini söyledi. Erdoğan, türban düzenlemesinde partisinin ‘gizli gündemi’ olduğuna ilişkin iddiaları yalanlarken de, “Bizler bir din devleti peşinde değiliz, böyle bir gayretimiz yok” diye konuştu.

Türban düzenlemesinin laikliğe karşı olduğunu iddia ederek Anayasa Mahkemesi’ne iptal başvurusu yapmaya hazırlanan ana muhalefetteki CHP ise Çankaya Köşkü’nden çıkacak kararı bekliyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül türban düzenlemesine onay verirse, düzenleme Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girecek. CHP’nin de yürürlükten sonraki 10 gün içinde mahkemeye başvurma hakkı var. Tüm bu süreç öncesinde bu hafta toplanacak Milli Güvenlik Kurulu (MGK) da dikkat çekiyor. MGK’da türban konusunda herhangi bir değerlendirmenin yapılıp yapılmayacağının yanısıra Cumhurbaşkanı Gül’ün MGK’dan çıkacak karardan önce mi yoksa sonra mı türban düzenlemesine onay vereceği de merak konusu.

XS
SM
MD
LG