Erişilebilirlik

Amerikan Adalet Bakanı Mukasey’den Destek


Amerika Adalet Bakanı Michael Mukasey, PKK ile mücadele konusunda Türkiye ile her alanda anlaştıklarını açıkladı.

Mukasey, bu açıklamayı Ankara’dan ayrılırken Esenboğa hava limanında düzenlediği basın toplantısında yaptı.

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin ve İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile görüşen Mukasey,Amerika’nın terörle mücadelede herzaman Türkiye’nin yanında olduğunu söyledi.

Mukasey’nin ziyareti, PKK operasyonlarına istihbarat desteği sağlayan Amerika’nın bu desteğinin sadece istihbaratla sınırlı kalmadığını gösteriyor.

Türkiye’yi ziyaret eden ilk Amerikan Adalet Bakanı olan Mukasey, daha önce Katar ve Irak’ta temaslarda bulundu.

Amerikan Adalet Bakanı Michael Mukasey'in, Amerikan Genelkurmay 2. Başkanı James Cartwright'ın ziyaretinin hemen ardından Ankara'ya gelmesi, iki ülkenin terörle ortak mücadele ederken 'ne kadar çok' yakınlaştıklarının da göstergesi oldu. Adalet Bakanı Michael Mukasey, Irak'taki temaslarının ardından uğradığı Ankara'da hem Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin hem de İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile görüştü.

Görüşmeleri sırasında terörle mücadele için 'verimli bir zemin' oluşturduklarını söyleyen Mukasey, Amerika'nın terörle mücadelede Türkiye'nin her zaman yanında olacağına vurgu yaptı.

Türk-Amerikan dostluğunun teröre karşı gösterilen ortak mücadele ile güçlendiğini dile getiren Mukasey, Türkiye'yi Amerika için 'güçlü bir ortak ve dost' diye niteledi. Bakan Mukasey'in, dostluk ve ortaklıktan ötürü Amerika'nın Türkiye'ye duyduğu minnettarlığı ifade etmek ve iki ülke arasındaki müttefiklik ilişkisinin süreceğini söylemek için Ankara'ya geldiğini dile getirmesi de, iki ülkenin terörle mücadele konusunda yeni açılımlara gideceğinin işareti olarak algılandı.

Mukasey, Başbakan Tayyip Erdoğan ile Amerikan Başkanı George Bush'un 5 Kasım 2007'de biraraya gelerek terörle ortak mücadelede askeri istihbarat paylaşımının yoğunlaşması için ortak bir adım attıklarını hatırlattı. İki ülkenin bu işbirliğinin 'başarılı sonuçlar verdiğini ve vermeye devam ettiğini' söyleyen Mukasey, sadece PKK ile değil, terör örgütü El-Kaide ile de iki ülkenin ortak mücadele ettiklerini anlattı.

Son dönemde Türkiye'de El Kaide faaliyetlerinde artış görüldüğünü dile getiren Mukasey, 2003'te İstanbul'daki bombalama olayları ve Gaziantep'teki operasyon ile tutuklamaları örnek gösterdi. Mukasey, El-Kaide ile ortak mücadelede de Türkiye ile kararlı olduklarını, "Bu örgütün ne Türkiye, ne Amerika ve ne de yasalarımızın erişebildiği herhangi bir yerde kendisine sığınak bulmasını engellemek üzere birlikte çalışacağız" sözleriyle dile getirdi.

XS
SM
MD
LG