Erişilebilirlik

TBMM Almanya'da İnsan Haklarını İnceliyor


Avrupa Birliği’nin motor ülkesi Almanya’dan insan haklarını savunan siyasetçiler, sivil toplum örgütü temsilcileri, yıllar boyunca Türkiye’nin yollarını aşındırdı ve insan hakları karnesine kırık notlar yazdı. Simdi ise Türkiye’den bir heyet, Türkiye Büyük Millet Meclisi İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyeleri Almanya’da insan haklarını inceliyor ve bir dizi görüşme gerçekleştiriyor.

AK Parti Mersin Milletvekili Zafer Üskül başkanlığındaki altı milletvekilinden oluşan komisyon heyeti, Ludwigshafen kentinde bir binada 3 Şubat Pazar günü çıkan ve 9 Türk'ün hayatını kaybettiği yangın nedeniyle bu kente giderek başlayan temaslarında, Münih, Köln ve Düsseldorf’daki incelemelerinden sonra başkent Berlin’e geldi. Burada Almanya Parlamentosu İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Herta Daeubler Gmelin ile buluşan komisyon üyelerinden DTP milletvekili Akın Birdal Ludwigshafen yangının Solingen ve Mölln katliamlarını anımsattığını, bunun ırkçı bir saldırı olmamasını dilediklerini söyledi.

Federal İçişleri Bakanı Wolfgang Schäuble ve Uyum ve Göçten Sorumlu Bakan Maria Böhmer ile gerçekleşen toplantıların gündemindeki en önemli madde ise Almanya’daki Türkleri çok yakından ilgilendiren göç yasası oldu. Komisyonun başkanı AKP milletvekili Zafer Üskül, göç yasasında hem Alman Anayasasına hem de uluslararası standartlara aykırı yönler gördüklerini belirterek, bunun değişmesini talep etti:

Anayasa hukuku uzmanı olan Üskül, Alman hükümetinden taleplerine kulak vereceğini umduklarını belirtti:

AKP Milletvekili Halide İncekara ise, bugüne kadar Türkiye’ye insan hakları dersleri veren Almanya’nın, Fransa veya Avusturya gibi, bu alanda yeni yaklaşımlar sergilediğini öne sürdü. İncekara, göç yasasının nasıl sonuçlar doğurabileceğini, Ludwigshafen’da yaptıkları incelemeler sırasında gördüklerini söyledi.

Zafer Üskül başkanlığındaki heyet Berlin’deki temaslarına bugün de devam edecek. Heyet üyeleri, Almanya Türk Toplumu temsilcilerinin yanısıra eyalet milletvekilleri ile bir araya gelecek; çoğunlukla Türk tutukluların kaldığı bir cezaevinde incelemelerde bulunacak. Heyet, yarın da Berlin’den ayrılarak, Türkiye’ye geri dönecek.

Haber ve söyleşileri yukarıdaki bağlantıdan dinleyebilirsiniz.
XS
SM
MD
LG