Erişilebilirlik

Cartwright: ‘Desteğe Devam’


Türkiye’nin Kuzey Irak’ta PKK’ya karşı gerçekleştirdiği askeri operasyonlara istihbarat desteği veren Amerika’nın, terörle ortak mücadele konusunda Ankara’yla yakın diyaloğu artıyor. Amerika’nın Genelkurmay Başkan Yardımcısı Orgeneral James Cartwright, Ankara’da Türk askeri yetkililerle biraraya geldi.

Amerikan Genelkurmay Başkan Yardımcısı Orgeneral Cartwright’ın, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ergin Saygun’un ay başında Washington’a yaptığı ziyaretten kısa bir süre sonra Ankara’ya gelmesi iki ülke arasındaki ‘askeri diyaloğun’ yoğunlaştığının göstergesi olarak algılandı. Askeri bir uçakla geldiği Ankara’da 24 saatten az kalan Orgeneral Cartwright, Genelkurmay Başkanlığı’ndaki görüşmelerinde iki ülkenin terörle ortak mücadelede ulaştığı noktayı ‘tüm ayrıntılarıyla’ değerlendirdi.

Ziyarete ilişkin bilgi veren Amerika’nın Ankara Büyükelçiliği yetkilileri, Amerika’nın PKK’yla mücadele konusunda Türkiye ile ortak harekette kararlı olduğuna vurgu yaparken, bu kararlılığın iki ülkenin terörle mücadeleden etkin sonuçlar almasını sağladığını dile getirdiler. Aynı yetkililer, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Kuzey Irak’ta gerçekleştirdiği askeri operasyonlardan elde edilen sonuçların tarafları ‘memnun ettiğine’ de vurgu yaptılar. Geçtiğimiz günlerde operasyonları değerlendiren Büyükelçi Ross Wilson da, operasyonlar sonucunda PKK hedeflerine büyük zararlar verildiğini söylemiş ve bu sonucu Türk yetkililer gibi ‘başarılı’ olarak değerlendirmişti.

Orgeneral Cartwright, Türkiye ile Amerika arasında 5 Kasım'da PKK'ya karşı 'anlık istihbarat mekanizması'nın kurulmasından sonra 20 Kasım'da Irak Çokuluslu Kuvvet Komutanı Orgeneral David Petraeus'la birlikte Ankara'ya gelmişti. Amerikalı komutanların Ankara'da meslektaşlarıyla yaptığı görüşmelerden sonra ise Türkiye, 1 Aralık'ta PKK'ya karşı askeri operasyonları başlatmıştı.

TSK, operasyonlarını belli aralıklarla sürdürürken, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ergin Saygun da, Şubat başında Washington'da yapılan Türkiye - ABD Yüksek Düzeyli Savunma Grubu'nun toplantılarına katılmak üzere Amerika'ya gitmişti. Amerika'daki temasları kapsamında Cartwright ile de görüşen Saygun, iki ülkenin işbirliğinin terörle mücadelede etkin sonuçlar alınmasında önemli rol oynadığını vurgulamıştı.

XS
SM
MD
LG