Erişilebilirlik

12 Şubat Amerikan Basınından Özetler


New York Times gazetesi “Gates, Gerçek ve Afganistan” başlıklı yorumunda, Amerika Savunma Bakanı’nın Afganistan’la ilgili sözlerine değiniyor:

“Bush yönetiminin standardı dikkate alınırsa Robert Gates’in sözleri çok samimiydi. Bakan, Avrupa’da Irak savaşına tepkinin, NATO ülkelerinin Afganistan’a daha fazla asker göndermelerini engellediğini söyledi. Bakanın bu kadar içten konuşması Afganistan’da durumun hiç de iyi olmadığını ve Bush yönetiminin ne kadar desteğe ihtiyacı olduğunu gösteriyor. Taleban’ın yenilebilmesi için Almanya, Fransa, İspanya ve İtalya gibi ülkelerin Afganistan’a muharip birlik göndermesi şart. NATO’nun Afganistan misyonunun başarısızlıkla sonuçlanması hem ittifak hem de Afgan halkı için tam bir trajedi olur.”

Los Angeles Times gazetesine göre, NATO’nun Afganistan’da karşılaştığı güçlükler ittifakın gücünün ne kadar azaldığını gösteriyor. Yorumda, NATO’nun bir zamanlar dünyanın en kuvvetli askeri ittifakı olduğu, şimdi ise askeri açıdan sıfır olduğu ileri sürülüyor:

“1949 yılında 12 ülkenin kurduğu ittifakın tek bir hedef vardı: Avrupa’yı korumak ve üçüncü dünya savaşı çıkmasını önlemek. 40 yıl süreyle başarıyla uygulanan bu formül, Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla amacını yitirdi. Ancak Brüksel’deki bürokratlar, kendi işlerini korumak için hem NATO’nun büyümesine, hem de yeni görevler üstlenmesine çalışıyor. Üye sayısı 26’a çıkarken Arnavutluk, Hırvatistan, Makedonya, Karadağ, Gürcistan üyelik için kapıda bekliyor. NATO’nun Bosna Hersek’te çok başarılı olduğu söylenemez. Kosova’ya müdahale içinse 11 hafta geçmesi gerekti. NATO artık askeri bir güç olmaktan çıkmıştır.”

Washington Times gazetesi Amerikan istihbarat örgütlerinin zanlılara işkence yaptığı yolundaki haberlerin Amerika’ya büyük zarar verdiğini yazıyor. “İşkence aklandı mı?” başlıklı yazı özetle şöyle:

“CIA’in 2002 ve 2003 yıllarında üç teröriste suda boğulma işkencesi yaptığı ileri sürülüyor. Durum böyleyken Adalet Bakanı Michael Mukasey’in, Bakanlığının işkence iddialarını soruşturma yetkisi olmadığını savunması yanlış. Mukasey’e göre bunun nedeni CIA’in Bakanlığın hukuk dairesinden onay almış olması. Bakan, “işkenceye izin veren hukuk bürosundan şimdi işkence yapanları soruşturmalarını mı isteyeceğiz” dedi. Amerikan yasaları, yabancı ülkelerde bile işkence yapanların Amerika’da yargılanmasına izin verirken, kendi istihbarat örgütlerimizin, 15. yüzyıl İspanya’sından kalma ve uluslararası sözleşmelerle yasaklanmış engizisyon yöntemlerine başvurması utanç vericidir.”

Christian Science Monitor Birleşmiş Milletler Dünya Sağlık Örgütü’nün tütün raporunu ele almış. Yazıda BM’in felaket uyarısının uzun bir süredir ilk kez sera gazları değil sigara alışkanlığını hedef aldığı vurgulanıyor:

“Dünya Sağlık Örgütü’ne göre 20. yüzyılda sigara ve tütünden 100 milyon kişi öldü. Bu rakam Hitler ve Mao’nun öldürdükleriyle, AIDS, verem ve sıtma gibi salgın hastalıklardan ölenlerin toplam sayısından daha fazla. Örgüt, önlem alınmadığı takdirde 21. yüzyılda ölü sayısının BİR milyara çıkabileceğini vurguluyor. Raporda bu yıl 5 milyon 400 bin kişinin sigaradan ötürü öleceği ancak bu sayının 2030 yılına kadar yılda 8 milyona çıkmasının beklendiğini yazılı. Küresel Tütün Krizi adlı rapora göre, devletler her yıl sigara ve tütün vergisinden 200 milyar dolar gelir elde ediyor ancak bunun sadece yüzde 20’sini sigarayla mücadele programlarına ayırıyor. Bu durumun değişmesi şarttır.”

XS
SM
MD
LG