Erişilebilirlik

İsrail’le Askeri İşbirliği Derinleşiyor


İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, Türkiye'ye teknoloji transfer ederken 'hiçbir tereddüt' duymadıklarını söyledi. Ankara’da Savunma Bakanı Vecdi Gönül’le görüşen Barak, Türkiye'yle önümüzdeki dönemde birçok ortak projede çalışmak istediklerini söyledi. Türkiye'nin Kuzey Irak'taki askeri operasyonlarına istihbarat desteği sağlayan İsrail, Ankara’yla askeri işbirliğini derinleştiriyor.

Hamas'ın Gazze'de yönetime el koymasından sonra ülkesinin Filistin'le yaşadığı gerginliğin tırmandığı bir dönemde Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün resmi daveti üzerine Ankara'ya gelen İsrail Savunma Bakanı Barak, Türkiye ile askeri işbirliğini 'en üst noktaya' taşımayı amaçlayan ilk temaslarını yaptı. Barak, yoğun güvenlik önlemleri arasında geldiği Ankara'da sırasıyla Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Dışişleri Bakanı Ali Babacan ve Başbakan Tayyip Erdoğan ile görüştü.

Barak'ın iki günlük Ankara ziyaretine 'büyük önem' veren Ankara, bu görüşmelerde iki ülkenin terörle mücadeledeki ortaklığını genişletmeyi öngören askeri projeleri masaya yatırdı. Bu projelerin başında Türkiye'nin İsrail'den 183 milyon dolara alacağı 10 insansız hava aracının (Heron) Türkiye'ye teslimi vardı. Barak'la görüşmelerde, insansız hava araçlarının 'en kısa zamanda' Türkiye'ye teslimi konusunda anlaşan taraflar, ayrıntıları iki ülkenin teknik heyetlerinin yapacağı görüşmelere bıraktı. Türk Silahlı Kuvvetleri, uçakların teslimatında teknik sorun yaşanınca, İsrail'den kiraladığı üç uçağı Kuzey Irak'taki PKK operasyonlarında istihbarat amaçlı kullanmıştı. Türkiye'ye 300 milyon dolarlık casus uydu sistemi satmayı da isteyen İsrail'le, bu konunun ayrıntılarını da tarafların teknik heyetleri görüşecek.

İsrail'le askeri alandaki işbirliği, TSK'nın Kuzey Irak operasyonlarının sürdüğü bir dönemde Türkiye için daha fazla önem kazandı. Nitekim Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, başbaşa görüştükten sonra basının karşısına ortak çıktıkları Barak'a, İsrail'in TSK'nın operasyonlarına verdiği destek için teşekkür etti. Gönül, İsrail'in operasyonlar için sağladığı istihbarat desteğinin tıpkı Amerika'nın sağladığı destek kadar, operasyonların başarısında rol oynadığına vurgu yaptı.

Gazze hassasiyeti

Türkiye'yi hem kendi bölgesi hem de dünya için 'istikrar unsuru' olarak niteleyen Ehud Barak da, Türkiye'yle özellikle askeri alanda olmak üzere birçok ortak projede yeralmak istediklerini söyledi. Türkiye'nin Ortadoğu'da farklı görüşlere sahip tüm ülkeleri anlayan ve onlarla işbirliğini sürdüren tek Müslüman ülke olduğunu dile getiren Barak, Türkiye'nin bu özelliğinin özellikle Ortadoğu'daki çatışmaların önlenmesinde rol oynayacağına vurgu yaptı. Barak, bu noktada Türkiye'ye düşenin bölgedeki çatışma risklerini azaltmak olduğunu kaydetti. Barak, Hamas'ın kontrolü ele geçirdiği Gazze ile ilgili ise sert mesajlarını Ankara'da da sürdürdü ve "Biz bölgeden çekildik ama oradan ateş gelmeye devam ediyor. Böyle devam ederse askeri çabamızı artırırız" çıkışında bulundu. Bunun karşılığında Başbakan Tayyip Erdoğan'dan "Gazze konusunda hassasiyetinizi yitirmeyin" uyarısı alan Barak, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le de görüştükten sonra Ankara'dan ayrılacak.

XS
SM
MD
LG