Erişilebilirlik

Erdoğan Merkel'le Görüştü


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan geçen Pazar günü çıkan bir yangında 9 Türk’ün hayatını kaybettiği Ludwigshafen’deki temaslarının ardından bugün Berlin’e geçti ve Alman meslektaşı Angela Merkel'le toplamında dört saate yakın süren bir zirve gerçekleştirdi. Zirvede ana konu Almanya ile Türkiye arasındaki ilişkilerinin yanısıra, Almanya'daki Türk vatandaşlarının uyum sorunları oldu. Ludwigshafen’daki halen nedni kesinlikle bilinmeyen ve kundaklama olduğu öne sürülen yangının gölgesinde gerçekleşen zirvede, Başbakan Erdoğan, Alman meslektaşı gibi yangınla ilgili soruşturmanın sürdüğünü hatırlatarak, sonucu beklemek gerektiğini ve Alman yetkililerin bu konudaki ciddiyetine sonsuz güvendiğini belirtti.

Ludwigshafen yangınının korkunç bir olay olduğunu, Almanya'da ve Türkiye'de yaşayan herkesi sarstığını belirten Merkel ise, yangında hayatını kaybedenleri andıklarını ve yakınlarının acılarını paylaştıklarını kaydetti. Almanya Başbakanı uyum konusunda ise, Almanya'daki göçmenlerin ülke ekonomisine ve kültürüne büyük katkı sağladığını belirterek, bu nedenle kendisini sadece Almanların değil tüm toplumun Başbakanı olarak gördüğünü ve göçmenlere de eşit haklar sağlanmasından da sorumlu olduğunu söyledi. Erdoğan ise Almanyalı Türkleri, Almanca öğrenmeleri ve yaşadıkları topluma ayak uydurmaları konusunda uyardı, Başbakan, Türklerin kendi kabuklarına çekilip gettolaşmalarının hata olacağını, tersine topluma açılmalarının gerektiğini vurguladı.

İki lider ortak basın toplantılarında Türkiye’nin Ab süreci ile ilgili soruları da yanıtladılar. Merkel, partisinin imtiyazlı ortaklığı savunduğunu, ancak geçerli kuralın da ahde vefa olduğunu belirterek, güvensizlik istemediklerinin altını çizdi. Başbakan Erdoğan ise, Merkel’le bu konuya da değindiklerini, Alman Başbakanına Türkiye’ye verdiği destekten ötürü teşekkür ettiğini söyledikten sonra, iki ülke arasındaki ilişkilerin çok derin olduğunu vurguladı.

İki Başbakan daha sonra Türk ve Alman 300 öğrenciyle görüşerek, onların sorularını yanıtladı. Erdoğan, buluşma sonrasında Münih’e geçti ve burada Bavyera eyaleti Başbakanı Günter Beckstein ile bir araya geldi.

Yarın da Münih’de Nato’nun düzenlediği Güvenlik Konferansı'nın açılışını yapacak olan Erdoğan Pazar günü de Köln kentine geçerek vatandaşlara hitaben bir konuşma gerçekleştirecek.

Almanya muhabirimiz Cem Dalaman'ın haberini yukarıdaki bağlantıdan dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG