Erişilebilirlik

Gates: 'Irak'a Taahhüt Vermedik'


Amerika Savunma Bakanı Robert Gates, Irak’ın savunulması konusunda Amerika’nın hiçbir taahhüt vermediğini söyledi.

Senato Silahlı Kuvvetler Komisyonu’na bilgi veren Gates, Bağdat hükümetiyle imzalanan anlaşmalarda Irak’ı savunması konusunda Amerika’ya hiç biri yükümlülük getirilmediğini söyledi.

Bazı kesimler, söz konusu anlaşmalarda yer alan bazı ifadelerin Amerika’nın Irak’ta uzun süreli asker bulundurmasını gerektireceğini savunuyor. Gates, bunun doğru olmadığını, anlaşmaların saydamlık içinde yapıldığını belirtti.

Senato ve Temsilciler Meclisi Komisyonlarında yapılan oturumlara Amerika Genelkurmay Başkanı Oramiral Michael Mullen da katıldı. Gündemde, 2009 yılı savunma bütçesi vardı. Mullen, Irak ve Afganistan savaşlarıyla terörle mücadele operasyonları nedeniyle Amerikan ordusunun zorlandığını, olası tehditlere karşı hazırlık yapamadığını söyledi.

Bush Yönetimi, 2009 yılında savunma harcamaları için 585 milyar dolar talep ediyor.

Bush Maliki'yle Görüştü

Başkan Bush ile Irak Başbakanı Maliki Irak’taki güvenlik durumuyla siyasi uzlaşma sürecindeki gelişmeleri değerlendirdi. Maliki’nin bürosundan yapılan açıklamaya göre, video konferansta, Irak hükümetinin düzelmekte olan güvenlik durumunu daha da pekiştirmeye ve siyasi işbirliği ortamı yaratabilmek amacıyla, görüş ayrılıklarını gidermeye çalıştığı belirtildi.

Irak ve Amerikalı liderler, Irak’ta uzun vadeli bir Amerikan varlığının kalması konusunda görüşmelere başlamayı ve Temmuz sonuna kadar bu konuda bir anlaşma yapma konusunda görüş birliğine vardı.

Bu arada Bağdat’ın kuzeyindeki bir baskında el Kaide militanlarının on yaşındaki küçük çocukları adam kaçırma konusunda eğittiklerini gösteren video teypler ele geçirildi.

XS
SM
MD
LG