Erişilebilirlik

7 Şubat Amerikan Basınından Özetler


New York Times, İran’da yayımlanan Zanan adlı kadın dergisinin kapatılmasını, Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad önderliğindeki şahinler grubunun yaklaşan parlamento seçimleri öncesinde muhalefeti bastırma girişimi olarak yorumluyor. Gazete, muhafazakar mollaların dış düşmanlardan çok, kendi vatandaşlarından korktuğunu öne sürüyor:

"Aslında Zanan dergisi sağlık, edebiyat, hukuk ve annelik gibi konulardaki yazılarıyla İranlı kadınların sevdiği ve saydığı bir yayın organıydı. Derginin son makalelerinden birinde, İslam ülkelerinde kadınları ikinci plana atan yasaların İslamiyet’e aykırı olduğu ve değiştirilmesi gerektiği görüşüne yer verilmişti. Toplumun psikolojik güvenliğine tehdit oluşturduğu gerekçesiyle kapatılan dergi, aslında sadece rejimin otoriter ve kadın karşıtı tutumuna bir tehdit oluşturuyordu."

Washington Post, Çad’da başlayan isyanın, aslında Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir’in işine yaradığını belirtiyor. Darfur’dan kaçan bir çok mültecinin Çad’da barındığını hatırlatan gazete, Beşir’in Darfur krizini bütün bölgeye yaymayı amaçladığı görüşüne yer veriyor:

"Çad’daki isyancıların Sudan’la ilişkisi göz önüne alındığında Amerika ve Fransa’nın isyancıların iktidara gelmesini engellemek dışında fazla bir seçeneği bulunmuyor. İsyancıların zaferi mülteci krizinin daha da büyümesine, çatışmaların büyümesine ve bütün Orta-Kuzey Afrika’yı içine çekecek bir savaşa yol açacaktır. Elbette bu, aslında bir diktatör olan Çad Devlet Başkanı İdris Deby’ye açık çek vermek anlamına gelmemelidir. Washington ve Paris, yolsuzlukları ve insan hakları ihlallerini sona erdirmesi için Deby’ye baskı yapmalıdır."

USA Today, 24 eyalette yapılan önseçimin ardından Demokrat Parti’de başkan adaylığı konusundaki belirsizliğin hala sürdüğüne dikkat çekiyor. Gazete, Hillary Clinton ile Barack Obama arasındaki yarışın Ağustos ayında Denver’de yapılacak Kurultay’a kadar sürebileceğini belirtiyor:

"Gelinen noktada, önseçimleri daha geç tarihlerde yapacağı için fazla önemsenmeyen eyaletler, bir anda büyük önem kazandı. Ayrıca, Demokrat Parti kurultayına katılacak delegeler, özellikle de hiçbir adaya bağlı olmayan süper delegeler, başkan adayının belirlenmesinde söz sahibi olabilir. Demokrat Parti’deki yarış Kurultay’a kadar sürebileceği gibi, önümüzdeki günlerde yapılacak önseçimler de sonucu netleştirebilir. Ancak başkanlık seçimlerinde geçmişte çok daha ilginç olaylar yaşandığını da unutmamak gerekir."

Christian Science Monitor, Pakistan’da aşiretlerin yönettiği bölgede üstlenen Taleban’ın, hükümet birliklerine ateşkes önerisinde bulunduğunu hatırlatıyor. Bu önerinin Pakistan ordusu tarafından reddedildiğini kaydeden gazete şu yorumda bulunuyor:

"Öyle görünüyor ki, militanlar zaman kazanmaya çalışıyor. Taleban lideri Molla Ömer, son dönemde örgütün Pakistan’da değil Afganistan’da eylemler yapmasını sağlamaya çalışıyordu. Ateşkes önerisi de, Pakistan’daki eylemlerin sona ermesi ve örgütün yeniden toparlanmasına yönelik bir girişim olarak değerlendirilebilir. Ancak Pakistan ordusu, 2006 yılında da bölgedeki aşiretlerle bir anlaşma yapmış ve aşiret reislerinin Taleban’ı bölgeden çıkartma vaadi karşısında geri çekilmişti. Aşiret reisleri verdikleri sözü tutmamış ve militanlar daha da güçlenmişti."


XS
SM
MD
LG