Erişilebilirlik

TBMM Türbanı Görüşüyor


Türban yasağını kaldırmayı öngören anayasa değişikliği teklifi için TBMM Genel Kurulu’nda görüşmeler yapılıyor. Görüşmelerde, Anayasa’nın 10. ve 42. maddelerinde değişiklik öngören teklifin sadece tümü üzerinde değerlendirmelerde bulunulacak. Yasağın kalkmasını ve kalmasını isteyenler arasındaki tartışmalar da devam ediyor.

AKP ile MHP’nin, üniversitelerdeki türban sorununu çözmek için ortak anayasa değişikliği teklifi hazırlamadan önce başlayan ‘türban tartışması’, TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmelerde de kendini hissettirecek.

Teklife laiklik ilkesinin zarar göreceği endişesiyle karşı çıkan ana muhalefetteki CHP, TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmeler öncesi hükümete ve MHP’ye yönelik eleştirilerini daha da sertleştirdi. Partisinin TBMM grup toplantısında konuşan CHP lideri Deniz Baykal, laikliğe yönelik ‘en ağır darbelerin hazırlığının yapıldığını’ öne sürerek, Türkiye’de laikliğin toplumun önemli kesimleri tarafından ‘hazmedilmediğini’ dile getirdi. “Laikliği güçlendiriyoruz” Başbakan Tayyip Erdoğan ise anayasa değişikliği teklifi ile Türkiye’de laiklik ilkesini güçlendirdiklerini savundu.

Erdoğan, Baykal gibi partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada teklif konusunda kamuoyunda dile getirilen kaygı ve eleştirileri dikkatle izlediklerini belirtirken, bunları çözüm arayışlarına katkı olarak gördüklerini söyledi. Erdoğan, endişeleri gidermek için de “Kimsenin endişesi olmasın. Bütün vatandaşlarımızın yanındayız” ifadesini kullandı.

Üniversitede bölünme Anayasa değişikliği teklifi konusunda üniversitelerde yaşanan bölünme de sürüyor. Üniversitelerarası Kurul’un (ÜAK) hükümete ve AKP’ye “Din devletine dönüşüm kaçınılmaz olur” uyarısı yapmasına karşın, değişiklik teklifinin üniversitelere özgürlük getireceğine inanan öğretim üyesi sayısı da her geçen gün artıyor. "üniversitedeozgurluk.blogspot.com" adlı web sayfasından yayımlanan ve türbana üniversitede özgürlük isteyen bildiriye imza atan öğretim üyesi sayısı 3 bine yaklaştı. İşte bu ortamda TBMM’de yapılacak ilk oylamada teklifin tümü üzerindeki görüşmelerin ardından maddelere geçilmesi için gizli oylama yapılacak.

Anayasaya göre, anayasa değişikliği teklifinin maddelerinin ve tümünün kabulü, üye tam sayısının beşte üç çoğunluğu olan 330 oyla mümkün olabilecek. Teklif için ikinci tur oylama ise 9 Şubat cumartesi günü.

Gergin tartışmaların yaşanacağı oylamaya CHP milletvekillerinin, AKP ve MHP’liler gibi tam kadro katılması bekleniyor. Anayasa değişikliği oylamasında CHP ve DSP'nin teklife ret oyu vermesi beklenirken, çadır kurma eylemi nedeniyle Güneydoğu'da bulunan DTP milletvekillerinin ise tam kadro katılamayacakları belirtiliyor.

Anayasa değişikliği teklifinin ilk tur oylamasına, BBP Genel Başkanı ve Sivas Milletvekili Muhsin Yazıcıoğlu katılarak ‘evet’ oyu verecek. ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras ile eski ANAP Genel Başkanı ve Rize Milletvekili Mesut Yılmaz'ın da Genel Kurul'a katılması bekleniyor. Bağımsızlar arasında Tunceli Milletvekili Kamer Genç ise teklife ret oyu kullanacak.

Teklifin öngörüsü Anayasa değişikliği teklifi anayasanın 10. ve 42. maddelerinde değişiklik öngörüyor. Teklifle, anayasanın ‘kanun önünde eşitlik maddesi’ olan 10. maddesinde “devlet organları ve idari makamları, bütün işlemlerinde ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadır” şeklinde düzenlemeye gidiliyor.

Anayasanın Eğitim ve öğrenim hakkı ile ilgili 42. maddesine ise yeni bir fıkra ile "kanunda açıkça yazılı olmayan herhangi bir sebeple kimse yüksek öğrenim hakkını kullanmaktan mahrum edilemez. Bu hakkın da kullanımının sınırları kanunla belirlenir" ifadesi ekleniyor.

XS
SM
MD
LG