Erişilebilirlik

5 Şubat Amerikan Basınından Özetler


New York Times, Başkan Bush’un Kongreye gönderdiği 3 trilyon 100 milyar dolarlık 2009 bütçesini sert biçimde eleştiriyor. Gazetenin yorumuna göre, hazırlanan bütçe Bush’un ekonomideki önceliklerinin yanlışlığını ve mali politikalarının başarısızlığını yansıtıyor:

"Bush’un Beyaz Saray’dan ayrılmaya hazırlandığı ve Kongre’de Demokratların çoğunluğu ele geçirdiği bir dönemde, bütçenin temel felsefesinin ne kadar geçerli olacağı ayrı bir konu. Bush, Clinton yönetiminden devraldığı bütçe fazlasını, vergi indirimi politikasıyla kısa sürede tüketti. Kendisinden sonra gelecek olan başkana ise çözülmemiş sorunlar bırakıyor; sağlık maliyetlerinin giderek artması, on milyonlarca sigortasız insan ve yeniden yapılanması gereken bir ordu, bu sorunların bazılarını oluşturuyor. Üstelik Bush’un savurganlığı nedeniyle yeni başkanın bu sorunları çözmek için elinde daha az parası olacak."

Boston Globe da Bush’un hazırladığı bütçe tasarısının Kongre tarafından ciddi biçimde değiştirileceği görüşünde. Gazete, Bush’un bütçe açıklarını kapatmak için önerdiği tasarruf önlemlerinin özellikle dar gelirlileri etkileyeceğini savunuyor:

"Kongre ve Amerikan halkı, sosyal harcamalardaki kısıntıları kabul etmemelidir. Bush, Irak ve Afganistan savaşlarının bütçeye etkisini hesaplamayı bir türlü kabul etmiyor ama bu savaşların etkisi yıllar boyunca hissedilecek. Yeni başkanın, vergi oranlarını 1990’lardaki düzeye getirmesi için büyük bir mücadele vermesi gerekecek. Ancak hayati önem taşıyan harcamaların yapılabilmesi için vergi indirimleri politikasından vazgeçilmesi gerekiyor. Bush arkasında böyle bir miras bırakıyor."

Washington Post Sırbistan’da Batı yanlısı Boris Tadiç’in yeniden devlet başkanlığına seçilmesini, Amerika ve Avrupa Birliği’nin Balkanlarda istikrarı sağlaması için önemli bir fırsat olarak değerlendiriyor. Ancak gazete, Rusya’nın da Sırbistan’daki nüfuz mücadelesini sürdüreceği uyarısında bulunuyor:

"Seçmenlerden istediği desteği alan Tadiç, artık kendi gündemini belirleyebilir. Bunun için de milliyetçi görüşlere sahip olan koalisyon ortağı Vojislav Kostunica’dan ya Avrupa Birliği ile bir anlaşmayı desteklemesini ya da istifa ederek seçmenlere hesap vermesini isteyebilir. Batı da, Kosova’nın bağımsızlık ilan etmesi durumunda bu bölgedeki Sırp azınlığı koruyacak önlemler alarak sürece destek olmalıdır. Avrupa Birliği ve NATO, Kosova ve komşu ülkelerin yanı sıra Sırbistan’ın da üyeliğini hedeflemelidir. Milliyetçi izolasyona karşı Batıyı tercih eden Sırbistan, ödüllendirilmelidir."

Christian Science Monitor Amerikan başkan adaylarının belirlenmesi açısından büyük önem taşıyan Süper Salı önseçimlerinde Cumhuriyetçi Partide senatör John McCain’in daha avantajlı olduğunu yazıyor. Gazete, Demokrat Partide ise Hillary ile Clinton ile Barack Obama arasında zorlu bir yarış yaşandığını belirtiyor:

"Hafta sonu açıklanan kamuoyu yoklamaları, uzun süredir Demokrat Partideki yarışı önde götüren Hillary Clinton’ın güç kaybetmeye başladığını gösteriyor. Clinton’ın cepte keklik gördüğü California, New Jersey ve Missouri gibi eyaletlerde bile Barack Obama’ya verilen destek artıyor. Bu nedenle, Demokrat Partide başkan adayının netleşmesi gecikebilir. Şubat ortası ve Mart başında diğer eyaletlerde yapılacak önseçimleri beklemek zorunda kalabiliriz."

XS
SM
MD
LG