Erişilebilirlik

Başkanlık Yarışında Kritik Gün


Amerika’da başkanlık seçimleri için kritik bir güne giriliyor. İki partinin başkan adayını belirlemek için devam eden ön seçim sürecinde, bugün Amerika’nın 50 eyaletinin 24’ünde partililer bugün oy kullanıyor.

Amerikan seçim sürecinde Süper Salı olarak adlandırılan bugünün sonunda partilerin başkan adayları biraz daha belirginleşecek. California New York ve New Jersey gibi, adayların ilan edileceği kurultaya gönderecek delege sayısı yüksek eyaletlerin, ön seçimde ağırlıkları yüksek. Kamuoyu yoklamaları Demokrat partide Senatör Baracak Obama ile Senatör Hillary Clinton arasındaki farkın azaldığını gösteriyor. Cumhuriyetçi partide ise, yoklamalar Senatör John McCain’in en yakın rakibi Massachusettes eski valisi Mitt Romney ile arayı açtığına işaret ediyor.

Son kamuoyu yoklamaları, Demokrat partide Senatör Barack Obama’nın, yarışta önde giden Senatör Hillary Clinton’a yetiştiğini gösteriyor. Bununla birlikte, son kamuoyu yoklamaları Clinton’un büyük eyaletlerde Obama’dan, çok az farkla, önde olduğuna işaret ediyor. Demokrat partili iki aday, kendilerini destekleyen seçmeni bugünkü ön seçimde oy vermeye ikna edebilmek için son dakikaya kadar yoğun kampanya yürüttü, televizyon reklamlarını hızlandırdı. Obama dün Delaware’de kendisini değişimin öncüsü olarak sundu:

George Bush’un başarısız politikalarından kesin ve açıklıkla kopmayı temsil ediyorum. Geçmişte kullanılmış oyların hesabını verme durumunda kalmadım.”

Clinton ise Missouri’de, partili seçmenlerden, tecrübesini göz önünde tutmalarını istedi.

“Önümüzde yeni bir sayfa açılıyor. Deneyim sahibi, ve rakiplerimizin önümüze çıkartacakları her türlü zorluğu, olduğu gibi kendilerine geri çevirmeyi bilen bir başkan adayı seçelim.”

Demokrat partinin başkan adayı olabilmek için iki bin 25 delegenin oyunu kazanmak gerekiyor. Bunlardan bin altı yüzünün belirlenecek olması, bugünkü ön seçimi kritik hale getiriyor. Ancak uzmanlar Demokrat parti başkan adayı yarışının galibinin, bugünkü ön seçimde belirlenememe ihtimalinin bulunduğuna işaret ediyor.

Cumhuriyetçi partinin ise bugün 21 eyalette ön seçimi var. Florida ve Güney Carolina önseçimlerini kazanan John McCain bugünkü ön seçimde üstünlüğünü koruyup pekiştirmeye çalışacak. Cumhuriyetçi partinin başkan adaylığını kazanabilmek için bin yüz 91 delegenin oyuna gerek var. Bugünkü önseçimde bu partide 900’ün üzerinde delege seçilecek. İki eyaleti kazanarak öne çıkan Senatör John McCain de dün Massachusettes’de hem partililere hem de bağımsızlara hitap ederek şöyle konuştu:

“Amerika’nın başkanı olarak gururlu, muhafazakar Cumhuriyetçi üstünlüklerimi korumakla birlikte Demokratlar’la birlikte ülke yararı için ortaklaşa çalışacağım. Bizden istediğiniz de, bu ülkenin yararına çalışmak değil midir?"

Bu partinin ikinci durumdaki başkan adayı eski Massachusettes Valisi Mitt Romney ise, McCain’in yeterince muhafazakar olmadığını öne sürüyor:

“Bu ülkede eski bir söz vardır: “Eğer Demokrat gibi davranan bir Cumhuriyetçi ile bir Demokrat yarışıyorsa, o yarışı daima Demokrat kazanır.”

Amerika’nın seçim takviminde bundan sonra, Maryland ile Virginia eyaletlerinde 12 Şubat, Ohio ve Teksas’da ise, 4 Mart’ta ön seçimler var.

XS
SM
MD
LG