Erişilebilirlik

McCain 'Soykırım' İfadesini Kullanmıyor


Cumhuriyetçi Parti başkan aday adayı Arizona Senatörü John McCain, Amerika’daki en büyük Ermeni kuruluşuna mektup göndererek, 1915 olaylarını “20. yüzyılın en büyük trajedilerinden biri” olarak niteledi, ancak ‘soykırım’ ifadesini kullanmadı.

Asker kökenli olan ve Türkiye’ye yakınlığıyla tanınan McCain, belli aralıklarla Amerikan Kongresi’ne sunulan Ermeni soykırımı iddialarına ilişkin tasarılara destek vermiyor.

Bu arada, Cumhuriyetçi Parti aday adaylarından Mitt Romney de, Massachusetts Valisi olarak imzaladığı, ‘Ermeni soykırımını’ tanıyan bildirilerini Ermeni derneklerine gönderdi. Amerikan Ermeni Ulusal Komitesi, Romney’nin vali olarak, görevinin ilk üç yılında 1915 olaylarını ‘soykırım’ olarak nitelediğine; son yılındaysa ‘soykırım’ ifadesini kullanmadığına dikkat çekiyor.

Demokrat Parti tarafında, New York Senatörü Hillary Clinton ve Illinois Senatörü Barack Obama, başkan seçildikleri takdirde ‘Ermeni soykırımını tanıyacaklarını’ açıklamışlardı.

Amerika'daki Ermeni lobisi, bu konuda, partilerin başkan adaylarından destek bulmak için yoğun bir kampanya yürütüyor ve Ermeni asıllı Amerikalı seçmenleri yönlendiriyor.

XS
SM
MD
LG