Erişilebilirlik

4 Şubat Amerikan Basınından Özetler


Christian Science Monitor Afganistan’da yedi yıldır süren savaşa rağmen Taliban ve El Kaide’nin giderek güç kazandığına dikkat çekiyor. Gazete, Pakistan’da da etkinliğini artıran iki örgütün 11 Eylül öncesinden daha büyük bir tehdit oluşturduğu görüşünde:

“Tehlikenin farkında olan Amerika, Afganistan’a 3 bin 200 asker daha göndermeyi planlıyor ve Afgan ordusuna alınacak 10 bin yeni askerin finansmanını da üstlendi. Amerika ayrıca Pakistan istihbaratıyla da daha fazla işbirliği yapıyor. Ama Washington’un müttefikleri ve Pakistan ne yapıyor? Müttefik ülkeler de üzerlerine düşeni yapmalıdır.”

USA Today, Bush yönetiminin Amerika ile Irak arasında uzun vadeli ekonomik, askeri ve siyasi anlaşmalarla ilgili görüşmeleri Kongreden bağımsız yürütmesini eleştiriyor. Gazete, kapalı kapılar ardında imzalanacak bir anlaşmanın meşruiyet sorunu yaratacağına dikkat çekiyor:

“Amerika ile Irak arasındaki ilişkileri daha resmi bir çerçeveye oturtan bir anlaşma faydalı olabilir. Ancak bunu aceleye getirmemek gerekiyor. Birleşmiş Milletler’in verdiği yetki gerekirse bir yıl daha uzatılabilir ancak Amerika’nın Irak’a vereceği güvenlik garantisi ve Amerikan askerlerinin Irak’taki görevleri çok daha karmaşık bir konudur. Eğer Panama ve Peru gibi ülkelerle yapılan ticaret anlaşmalarının Kongre tarafından onaylanması gerekiyorsa, Irak’la yapılacak çok daha kapsamlı bir anlaşmanın da Kongreden onay alması şarttır.”

New York Times eleştiri oklarını, 2008 Olimpiyatlarına ev sahipliği yapacak olan Çin’e yöneltiyor. Gazete, Pekin’in verdiği taahhütlere rağmen, insan hakları savunucularına yönelik baskıları artırdığını yazıyor:

“Olimpiyatlar yaklaşırken Çin muhalifler üzerindeki baskıları artırıyor, sivil toplum üzerindeki denetimi sıklaştırıyor, akıl hastaları ve mevsimlik işçiler gibi istenmeyen unsurların ortalıkta dolaşmasını engelliyor. Amerika ve diğer büyük ülkeler, Çinli yetkililerle yaptıkları görüşmelerde, sadece bir televizyon gösterisi olarak hazırlanan Olimpiyatların başarısına göre değil, kendi vatandaşlarına yönelik uygulamalara göre not alacaklarını hatırlatmalıdırlar.”

Washington Post, eski başkan Bill Clinton’ın Kanadalı bir işadamıyla birlikte Kazakistan’a giderek, devlet başkanı Nursultan Nazarbayev’le görüşmüş olmasına sert tepki gösteriyor. Gazete, ziyaret sırasında kârlı anlaşmalara imza atan Kanadalı işadamının, Clinton vakfına 30 milyon dolar bağış yapmasını dikkat çekici buluyor:

“Bay Clinton, kişisel çıkar peşinde koşan işadamlarıyla ve hoş karşılanmayan yönetimlerle ilişki kuran tek eski başkan olmayabilir. Ancak Bay Clinton, yeni başkan olmak isteyen birisiyle evli olan tek eski başkan. Eğer bayan Clinton başkan seçilirse ve kocası da kendi vakfının işlerini yürütmeye devam ederse, bu tür suiistimallere karşı vakfın mali yapısı şeffaf hale getirilmelidir. Bayan Clinton kendi yönetiminde, kocasının dış politika hizmetlerine yer olmayacağını da çok açık bir dille ifade etmelidir.”

XS
SM
MD
LG