Erişilebilirlik

Türkiye'de Türban Tartışmaları


AKP ile MHP’nin üniversitelerdeki türban yasağını kaldırmak için ortak Anayasa değişikliği teklifi hazırlamasından sonra bu teklife ‘karşı çıkanlar ve destekleyenler’ olarak ikiye bölünen Türkiye’de, yeni haftanın gündemini yine türban tartışmaları belirleyecek.

TBMM Anayasa Komisyonu’nda kabul edilen değişiklik teklifi için genel kuruldaki birinci tur görüşmeler 6 Şubat Çarşamba, ikinci tur görüşmeler de 9 Şubat Cumartesi günü yapılacak. Teklif, mecliste yasalaşırsa onay için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e gönderilecek.

AKP ile MHP’nin üniversitelerdeki türban yasağını kaldırma girişimine ana muhalefetteki CHP laik sisteme zarar geleceği endişesiyle karşı çıkarken, toplumun tüm kesimlerinde de bu yasağın kaldırılıp kaldırılmaması gerektiğine ilişkin tartışmalar yaşanıyor.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ataması ile YÖK Başkanlığı’na getirilen Prof. Yusuf Ziya Özcan, üniversite rektörlerinin bu konuda görüş belirtmemesini istese de Üniversitelerarası Kurul çatısı (ÜAK) altına buluşan rektörler, sert bir bildiri yayımlayarak AKP ile MHP’yi protesto ettiler. Bildiriyi okuyan ÜAK Başkanı Prof. Mustafa Akaydın, anayasa değişikliği teklifiyle Türkiye Cumhuriyeti’nin akılcılıktan uzaklaşacağını ve din devletine dönüşün kaçınılmaz olacağını öne sürdü.

Başbakan Tayyip Erdoğan, rektörlerin bu karşı çıkışına “Onlar, reflekslerini dile getiriyorlar. Parlamentomuz da çalışıyor. Hayırlı olsun” diyerek yanıt verirken, anayasa değişikliği teklifi TBMM Anayasa Komisyonu’nda AKP ile MHP’nin, CHP ile yaşadığı sert polemikler arasında kabul edildi. Öte yandan, üniversitelerde türbanı serbest bırakan anayasa değişikliği teklifine destek veren ve önemli bir bölümünü muhafazakar, liberal ve bazı sol kökenli isimlerin oluşturduğu akademisyenlerin sayısı 1420’ye ulaştı.

Prof. İhsan Dağı, Prof. Halil Berktay, Prof. Mete Tunçay, Prof. Ali Nesin ve Prof. Atilla Yayla'nın da aralarında bulunduğu bir grup, "universitedeozgurluk.blogspot.com" adlı web sayfasında yer alan bildiriye imza attı. Bildiride üniversitelerin ‘yasakçı değil özgürlükçü’ kurumlar olduğuna vurgu yapılırken, türban yasağının özgürlükleri engellediği için kaldırılması gerektiği dile getirildi.

Bu tartışmalar sürerken binlerce gösterici haftasonunda Anıtkabir’de toplanarak türban yasağının kaldırılmasıyla ilgili anayasa değişikliği teklifi hazırlanmasını protesto etti. Cumhuriyet Kadınları Derneği ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nin öncülüğünde yapılan gösteriye 60 sivil toplum kuruluşu katıldı. Göstericiler, Türk bayrağı ve Atatürk posterleri taşıdılar ve “Türkiye laiktir, laik kalacak” sloganları attılar. Dikkatler TBMM’de İşte bu hafta, dikkatler TBMM’de olacak.

Türbanla ilgili Anayasa değişikliği teklifi için genel kurulda 6 Şubat günü birinci tur görüşmeler yapılacak. Görüşmeler tamamlandıktan sonra maddelerine geçilmesi için gizli oylama gerçekleştirilecek. Kabul edilmesi durumunda ise teklifin maddeleri üzerinde ayrı ayrı görüşme, ardından da gizli oylamalar yapılacak. Anayasa değişikliği ile ilgili ikinci tur görüşmeler ise 9 Şubat Cumartesi günü yapılacak. Anayasa değişikliği teklifinin maddelerinin ve tümünün kabulü, üye tam sayısının beşte üç çoğunluğunun yani 330 milletvekilinin gizli oyu ile mümkün olacak.

XS
SM
MD
LG