Erişilebilirlik

'Amerika Elinden Geleni Yapıyor'


Temsilciler Meclisi İstihbarat, Bilgi Paylaşımı ve Terörizm Risk Değerlendirmesi Alt Komisyonu üyesi Chris Shays, Amerika’nın PKK’ya göz yummadığını ve terörle mücadelesinde Türkiye’ye destek verdiğini söyledi. Bir süre önce Türkiye ve Irak’ta temaslar yapan eski Ulusal Güvenlik ve Dışişleri Alt Komisyonu Başkanı, Shays, Amerika’nın PKK ile mücadelede Türkiye’ye verdiği destek konusunda Devrim Çubukçu’nun sorularını yanıtladı:

VOA Türk yetkililerin Irak’ın bütünlüğü ve Kuzey Irak’ta PKK terör örgütüyle ilgili kaygılarını dinlediniz. Bu kaygıları paylaşıyor musunuz?

SHAYS Türkiye’nin PKK terör örgütüyle mücadelesi konusunda sürdürülen diyaloğun bir parçasıyım. PKK kesinlikle bir terör örgütüdür. Bu gerçeği Avrupa’nın da tam olarak anlamasında yarar var. Türkiye de, Amerika da terörle mücadele ediyor. Bölgeye giderek Türkiye-Irak sınırını görmek, konuyu daha iyi anlamak istedim. Amacım, Irak’taki liderlerle, özellikle de Bölgesel Kürt Yönetimiyle, PKK ile mücadele yollarını görüşmeden önce bilgi toplamaktı. Bizim için, bir yandan terörle savaştığımızı söyleyip diğer yandan PKK’ya göz yummak yanlış olur, ve Amerika, PKK’ya göz yummamaktadır.

VOA Amerika ve Türkiye, Kuzey Irak’taki PKK teröristleriyle mücadele amacıyla istihbarat paylaşıyor. Ancak bu işbirliğinin ayrıntıları fazla bilinmiyor. Amerika, NATO müttefiki Türkiye’ye özellikle hangi konularda yardım sağlıyor?

SHAYS Amerika, yapması gerektiği gibi, sorunla ilgileniyor, PKK ile mücadelesinde Türkiye’yle işbirliği yapıyor. PKK kamplarının belirlenmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Uyduları kullanarak kampların fotoğraflarını çekip, bu bilgileri Türkiye’ye iletiyoruz. Kampların yerini belirten koordinatları da Türkiye’ye sağlıyoruz. Bu bilgiler Türk ordusu tarafından kullanıldı. Irak Hükümetine, PKK’nın Kuzey Irak’ı üs olarak kullanıp Türkiye’ye saldırılar düzenlemesine izin vermeyeceğimizi açıkça söyledik. Bölgesel Kürt yönetimine de aynı açıklıkla PKK sorunuyla yüzleşmeleri gerektiğini anlattık. Bu demek değil ki Irak’ta bizim başka sorunlarımız yok. Ancak Amerika, yapması gereken ve elinden gelen her şeyi yapıyor.

VOA Türkiye ziyaretiniz sırasında Güney Doğu Anadolu’da yerel yetkililerle görüştünüz. Onlara Amerika’nın bölgeyle ilgili politikaları konusunda neler söylediniz?

SHAYS PKK’yı terörist bir örgüt olarak gördüğümüzü, bu örgütle mücadele için Amerika’nın her yolu kullanarak Türk Hükümeti’yle işbirliği yaptığını söyledim. Aynı telkinleri Avrupa ülkelerine de yaptığımızı, PKK’yı destekleyecek, ona meşruluk kazandıracak adımlardan kaçınmalarını istediğimizi anlattım. Türkiye’yle Irak konusunda işbirliği yapmaya çalışıyoruz. Irak’taki amacımız oldukça şeffaf: Bu ülkenin kendi ayakları üzerinde durması ve liderlerini demokratik seçimlerle Irak halkının belirlemesini sağlamak. Birleşmiş Milletler’in onayıyla Irak’ta bulunuyoruz. Bir süre sonra, karşılıklı anlaşarak daha az sayıda askerle bölgedeki varlığımızı sürdüreceğiz.

VOA Amerika’nın imajı yalnızca Türkiye’de değil dünyanın birçok ülkesinde yıprandı. Bu imajı düzeltmek için sizce ne yapılmalı?

SHAYS Avrupa’nın Irak’ı bir hata, Afganistan’ı bir gereklilik gibi görmesi beni şaşırtıyor. Afganistan’a gönderdikleri asker sayısı son derece sınırlı. Yalnızca dört ülke askerlerini çatışma riski olan yerlere gönderdi. Birçoklarının asker göndermemizi haklı gördüğü Afganistan gibi bir ülke konusunda bile eleştirilere hedef oluyoruz. Bu eleştirilerin bazıları haksız.

VOA Irak’ta Amerika’nın asker sayısını arttırması şiddeti azalmada etkili olmuşa benziyor. Ancak Savunma Bakanlığının son raporuna göre, güvenlik alanında sağlanan ilerleme, Irak hükümetinin siyasi ve ekonomik reformları yapmakta etkisiz kalması yüzünden, tehlikede. Irak hükümetinin gerekli adımları atması nasıl sağlanabilir?

SHAYS Irak’tan çekilme takviminin ilanından yanayım. Ancak bu takvim başarısızlık değil başarı odaklı olmalı, sonsuza kadar Irak’ta kalmayacağımız için hükümeti harekete geçmeye teşvik etmeli. Bazı Iraklılar ülkelerinden ayrılmayacağımıza inanıyor ve bundan hoşlanmıyor. Takvim onlara bu inançlarının doğru olmadığını gösterecek. Bazı Iraklılar ise ülkelerinden hemen yarın çıkacağımızı düşünüyor. Takvim onlara bunun da doğru olmadığını ve iki taraflı oynamanın yarar getirmeyeceğini anlatacak.

VOA Irak konusunda Türkiye’yle Amerika’nın yaptığı işbirliğinden memnun musunuz?

SHAYS Türk Hükümetinin üslerini bize açmasına son derece müteşekkirim. Samimi olarak söylemem gerekirse, savaşın başında kuzeyden askerlerimizi Irak’a geçiremeyişimiz talihsizlik oldu, çünkü bu yapılsaydı Irak’ta daha etkili olacaktık; bugün durum çok farklı olacaktı.

XS
SM
MD
LG