Erişilebilirlik

Çad'da İsyancılar Başkente Girdi


Çad Devlet Başkanı Idris Deby'i devirmeye çalışan isyancılar başkent N'Djamena'ya girdi. Askerlerle çatışan isyancıların Devlet Başkanlığı Sarayının yakınında olduğu bildiriliyor.

Son gelen haberlere göre, Suudi Arabistan Büyükelçiliği Konutuna düzenlenen bombalı saldırıda bir Büyükelçilik görevlisinin eşi ve kızı hayatını kaybetti. Elçilik çalışanları güvenlik için Büyükelçi'nin konutunda toplanarak Çad'dan ayrılmayı bekliyordu.

Fransız askeri yetkilileri tarafından yapılan açıklamaya göre, Çad askerleri, isyancıları Devlet Başkanlığı Sarayından uzaklaştırdı. Ancak, başkent N'Djamena'daki durum belirsizliğini koruyor. İsyancılar, daha erken saatlerde başkenti ele geçirdiklerini ileri sürmüştü.

Çatışmaların hız kazanmasından sonra başkentte yağmalama olayları görüldüğü bildiriliyor.

Etiyopya'da yapılan Afrika Birliği Zirvesinde konuşan dönem başkanı Tanzanya Devlet Başkanı Jakaya Kikwete, isyancıların hükümeti devirmesi durumunda, Birlik tarafından tanınmayacaklarını açıkladı.

Cenevre'de bir açıklama yapan Birleşmiş Milletler Sözcüsü William Spindler, çatışmalar nedeniyle bütün BM görevlilerinin ülkeden ayrıldığını duyurdu. N'Djamena'daki Ameirkan Büyükelçiliği de bazı personelin ve ailelerinin ülkeden çıkarıldığını bildirdi.

İsyancılar, iktidar paylaşımı teklifini kabul etmediği takdirde Devlet Başkanı Idris Deby'i devireceklerini açıklamıştı.

1990 yılından bu yana iktidarda olan Deby, geçtiğimiz yıllarda Anayasa'yı değiştirerek Devlet Başkanının görev süresi sınırlamasını kaldırdı.

Yolsuzluk yapmakla suçlanan Deby'in bazı yakın danışmanları son zamanlarda isyancılara katıldı.

Afrika Birliği Zirvesi Sona Erdi

Perşembe günü başlayan Afrika Birliği zirvesinin ana gündem maddesi Kenya'daki krizdi. Ancak, dünden bu yana, Çad'daki gelişmeler gündemin başına oturdu.

Afrika Birliği, Çad'da Devlet Başkanı Idris Deby'i devirmeye çalışan isyancıları kınadı.

Dünkü oturumlarda Afrika Birliği Dönem Başkanlığına Tanzanya Devlet Başkanı Jakaya Kikwete seçildi.

Zirvenin sonuç bildirisinde, Kenya'daki gelişmelerin de kaygıyla izlendiği belirtiliyor.

Afrika Birliği zirvesine 40 Afrika ülkesinin lideri katıldı. Görüşmeler, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon ve Amerika'nın Afrika İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Jendayi Frazer tarafından da izlendi.

Zirve, Afrika'nın ekonomik potansiyelini geliştirme ve sanayileşme konularını görüşmek için toplanmıştı.
XS
SM
MD
LG