Erişilebilirlik

Fransa'da Türk Adaya Ermeni Baskısı


Fransa’da Mart ayında yapılacak yerel seçimler için Yeşiller Partisi’nden aday olmak isteyen Türk kökenli Sırma Oran, bölgede son derece etkin olan Ermeni Diyasporasının baskısıyla karşılaştı. Lyon Villeurbanne belediye başkanının odasında, “Soykırımı kabul etmezsen aday olamazsın,” baskısıyla karşılaşan Profesör Baskın Oran’ın kızı Sırma Oran, adaylıktan çekildi.

Fransa’nın Lyon Belediyesi’nde çalışan Türk kökenli Fransız vatandaşı Sırma Oran, yaşananlar karşısında adeta şok yaşıyor ve üzgün. Yeşiller Partisi’nden belediye encümeni olmak için adaylığını koymuş, ancak partisi, Sosyalist Parti (PS) ile ittifak kararı alınca işler değişmiş. Lyon Belediyesi encümeni Sosyalist Partili Movses Nişanyan, listede bir Türk olduğunu duyunca “Adayın soykırımı kabul ettiğinden emin olmak istiyorum. Aksi takdirde O varsa ben yokum” demiş. Ve başka hiçbir adaya sorulmayan “Soykırımı tanıyor musun!!!” sorusu Sırma Oran’a yöneltilmiş.

Sırma Oran Fransa’ya ve Fransız kanunlarına saygılı bir vatandaş olarak yaşamış ve çocukları için daha güvenilir bir gelecek sağlamak için Lyon’un çevre açısından da daha temiz bir kent olması için Yeşiller Partisi’nden politikaya atılmış. Ancak karşısına beklemediği bir biçimde soykırım iddiaları çıkmış.

Talihsiz adayın anlattıklarına ve bu konuda çıkan haberlere göre Sırma Oran, Ermeni soykırımı konusunda katı düşünmüyor ve bu konunun iki halk arasında açıklıkla tartışılmasını savunuyor. Babası Baskı Oran ise Türkiye’de bu tartışmanın açılmasını savunan aydınlardan. Ama bütün bunlar yetmiyor. Sırma Oran, Lyon’a bağlı Villeurbanne kenti Belediye Başkanı Jean Paul Bret’in odasına çağırılıyor ve orada sorguya tutuluyor. Konuyu doğrulamak için görüşünü aldığımız Sırma Oran, kendisine tam bir engizisyon sorgusu uygulandığını, Ermeni soykırımını tanımazsa listelerde yer alamayacağının söylendiğini belirtti. Oran’ın anlattıklarına göre, Belediye Başkanı Bret, Sırma Oran’a bu konuda sessiz kalamayacağını, her yıl soykırımın yıldönümü için yapılan anmalarda soykırım anıtı önünde saygı duruşunda bulunması gerektiğini söyledi. Hatta Bret’in eşi “Şimdi söylediklerimi aynen tekrar et, ‘Ermenilere soykırım yapıldığını şartsız olarak kabul ediyorum’ de diye ısrar etti. Sinirlenen Sırma Oran’ın “Türkiye’deki 301’inci maddeye karşı olduğunuzu söylüyorsunuz. Bu yaptığınızın 301’den farkı yok” demesi üzerine tartışma biter ve Sırma Oran adaylıktan çekilme kararı alır.

Olayın şokunu atamayan Sırma Oran, son derece üzgün ve öfkeli. Üstelik küçük bir bölge olan Villeurbanne’de artık herkes onu parmakla gösteriyor. Yapılanlardan dolayı yargıya gideceğini belirten Sırma Oran’a destek veren ırkçılık karşıtı örgütler de dava açmaya hazırlanıyor. Oran’a Yeşiller Partisi de tam destek veriyor. Ancak cep telefonuna sert mesajlar ve çevresinden geşen eleştirilere de göğüs geriyor. Sırma Oran Mart ayındaki seçimlere katılmayacak ama engelleri aşıp siyasi yaşamına devam etmeyi hedefliyor.

XS
SM
MD
LG