Erişilebilirlik

Kenya: Muhalefet Üyesi Milletvekili Öldürüldü


Tartışmalı seçimlerden sonra şiddet olaylarının yaşandığı Kenya’da, muhalefet üyesi bir milletvekili daha öldürüldü. David Too, bugün Rift Vadisi’ndeki Elderot şehrinde bir trafik polisi tarafından vuruldu.

Polis yetkilileri, olayın, cinayeti işleyen polis memurunun kız arkadaşıyla ilgili olduğunu açıkladı. Ancak, muhalefet üyeleri, bunun bir suikast olduğunu söylüyor.

Bundan birkaç gün önce de Mugabe Were adlı milletvekili evinin önünde öldürülmüştü.

Bu arada, Birleşmiş Milletler eski Genel Sekreteri Kofi Annan, iktidar ve muhalefet arasında arabuluculuk yapmaya devam ediyor.

Muhalefet lideri Raila Odinga, Devlet Başkanı Mwai Kibaki’yi seçimlere hile karıştırmakla suçluyor. Kenya’da tartışmalı seçimlerden sonra çıkan şiddet olaylarında şu ana kadar 800’den fazla kişi hayatını kaybetti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Kenya’daki rakip liderleri, seçimlerden sonra çıkan şiddeti durdurmaya çağırdı.

Afrika Birliği Zirvesi

53 ülkenin üye olduğu Afrika Birliği’nin 3 gün sürecek zirve toplantıları, Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’da bugün başlıyor.

Toplantıların gündeminin en başında, Kenya’da seçimlerden sonra patlak veren şiddet olaylarının yer alması bekleniyor.

Kenya devlet başkanı Mwai Kibaki, zirveye katılması beklenen 40 liderden biri... Kenya Dışişleri Bakanı Musa Wetangula, birliğin, zirveye, Kenya’yı temsilen Mwai Kibaki’nin katılmasını kabul ettiğini, muhalif Turuncu Demokratik Hareket’in eşit muamele isteğinin ise birlik tarafından reddedildiğini söyledi.

Zirveye ayrıca Kenya’daki anlaşmazlıkların barışçıl yollarla halledilmesi çağrısı yapan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon da katılacak.

Liderler Afrika Birliği’nin, Somali ve Sudan’ın Darfur bölgesindeki misyonlarını devam ettirmesi konusunu da ele alacak. Zirvede ayrıca birliğin şimdiki başkanı Gana devlet Başkanı Alfa Ömer Konare’nin yerini alacak bir sonraki başkanın da seçilmesi bekleniyor.

XS
SM
MD
LG