Erişilebilirlik

'Kızılderililer ile Türkler Arasındaki İlişkiler'


İstanbul Üniversitesi Mezunlar Derneği Amerika Başkanı Ali Çınar ile geçtiğimiz hafta sonunda derneğin New York’ta düzenlediği “Kızılderililer ile Türkler arasındaki İlişkiler” adlı konferansı konuştuk.

Kızılderililer ile Türkler arasındaki bağ yıllardır Türk medyasında gündeme gelen bir konudur. Fakat ilk defa bu iddialar her iki tarafın da katıldığı bir konferansta ele alındı. Panele George Washington Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Türker Özdoğan, Amerikan İçişleri Bakanlığı Kızılderililer Doğu Yakası Daire Başkanı Frank Keel, Michigan Devlet Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Timur Kocaoğlu, Birleşmiş Güney ve Doğu Kabileleri Başkanı Brian Paterson, Araştırma Profesörü Marjorie Mandelstam Balzer ve Amerikan Kızılderilileri Araştırma Bölümü Arizona Devlet Üniversitesi öğretim üyesi Doçent Carol Lujan katıldı. İstanbul Üniversitesi Mezunlar Derneği Amerika Başkanı Ali Çınar bu ilginç konfernasa konferansa katılımın yüksek olduğunu belirtti.

Ali Çınar, konferansın Amerika’da yaşayan Türkler açısından önemli olduğunu vurgularken, Türklerin artık Yahudi lobisi dışında da başka lobilerle çalışmanın gerektiğini ifade etti.

İstanbul Üniversitesi Mezunlar Derneği Amerika Başkanı panelde konuşulanları ise şöyle özetledi.

Ali Çınar, panelde konuşulanların Türkler için çok şaşırtıcı olmadığını belirtti. DNA testlerinde Kızılderililer ile Türkler arasında benzerliklerin çıkmasının ise bu alanda önemli ipuçları taşıdığını belirtti.

Ali Çınar, konfreansın Kızılderililer’in Türk olduğunu kanıtlamak gibi bir amacı olmadığını ifade ederken, yapılan panelin sözkonusu iki etnik grup arasındaki bağın daha ciddi bir biçimde incelenmesi gerektiğini de ortaya koyduğunu söyledi.

New York muhabirimiz Elif Özmenek'in Ali Çınar ile yaptığı söyleşiyi yukarıdaki bağlantıdan dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG