Erişilebilirlik

29 Ocak Amerikan Basınından Özetler


New York Times AKP hükümetinin üniversitelerde türban yasağını kaldırma kararını laik çevreleri kızdıracak bir adım olarak görüyor. Yazıda, girişimin toplumda daha açık bir dindarlığa kapı açacağı da iddia ediliyor.

"MHP ile AKP arasında varılan uzlaşma daha dindar bir Türkiye isteyen başbakan Erdoğan ile cumhuriyetin kurulduğu 1923 yılından bu yana devleti perde arkasından yöneten ordu ve yargı nın arasında daha kapsamlı bir mücadeleye zemin oluşturuyor. Parlamentoya sunulacak olan tasarı yeterli desteğe sahip olsa da, orduya en yakın siyasi parti olan CHP’nin, konuyu, orduyla paralel kararlar alma alışkanlığına sahip olan yargıya götürmesi bekleniyor."

Washington Post Başkan Bush’un son kez yaptığı Birliğin Durumu konuşmasını değerlendiriyor. Bush’u kendi hatalarını görmemekle suçlayan gazete şu görüşlere yer veriyor.

"Başkanların yaptığı son Birliğin Durumu konuşmalarının kaçınılmaz bir hüzünlü tarafı vardır. Başkan her ne kadar son ana kadar görevini sürdüreceğini belirtse de, görevden ayrılma zamanı artık ufukta görülmüştür ve başkanın başarıları ve başarısızlıkları, tarihin kayıtlarına geçmiştir. Başkan Bush’un dün akşamki konuşması da bundan pek farklı değildi. Konuşmada hiçbir yeni atılım yoktu. Bush’un danışmanları, başkanın veda konuşmasında geçmişe değil geleceğe vurgu yaptığını söyledi. Elbette bu akılcı bir tercihti, çünkü son yedi yılın gerçekçi bir değerlendirmesi yapılacak olursa kaçırılan fırsatlar ve başarısız girişimlerle dolu olduğu görülür."

Boston Globe da Irak savaşı ve ekonomik sıkıntılar nedeniyle Başkan Bush’a verilen kamuoyu desteğinin en düşük seviyelere gerilediğini hatırlatıyor. Gazete, Amerikan halkının Beyaz Saray’da değişim için sabırsızlandığı görüşüne yer veriyor.

"Eğer Bush İsrail ve Filistin arasında bir barış anlaşmasına varılması için son anda harcadığı çabaların meyvelerini toplayabilirse; eğer Iraklıları şiddet eylemlerinin azalmasından yararlanarak kendi aralarındaki siyasi anlaşmazlıkları çözmeye ikna edebilirse görevdeki son yılında bir şeyleri başarmış olur. Ancak Bush’un Ortadoğu sicili her iki konunun da bir sonraki başkan tarafından çözülmesi gerekeceğini gösteriyor. Birliğin Durumu konuşması Amerikan halkının aslında yeni bir başkan konusundaki sabırsızlığını da gözler önüne seriyor."

Los Angeles Times Amerika ile Rusya arasında giderek artan gerginliğin yeni bir Soğuk Savaş’a yol açabileceği yorumuna yer veriyor. Gazetenin yazarlarından Paul Richter’in kaleme aldığı makalede, Amerika’nın bütün iyi niyetli çabalarına rağmen Rusya’nın gerginliği artırma politikası izlediği öne sürülüyor.

"Rusya ve Amerika arasındaki sert suçlamalar giderek artıyor. Bazı yabancı diplomatlar ve gözlemciler Kosova ve Gürcistan gibi bölgelerdeki görüş ayrılıklarının çatışmaya dönüşmesinden endişe ediyor. Birkaç yıl önce Batı ile tamamen bütünleşmeyi hedefleyen Rusya’nın şimdi Amerika’ya karşı bir denge unsuru olacak şekilde “bağımsız bir güç merkezi” haline gelmek istemesi gerginliğin artmasının en önemli nedeni. Rus liderler popülaritesi kalmayan Bush yönetimine karşı çıkarak, hem ülke içinde hem de ülke dışında kendi konumlarını güçlendireceklerini düşünüyor."

XS
SM
MD
LG