Erişilebilirlik

Başkan'dan Ekonomi Konusunda Güvence


Başkan Bush, iktidarının son Birliğin Durumu konuşmasını dün akşam Kongre’de yaptı. Hükümet, Anayasa Mahkemesi ve Kongre üyelerinin hazır bulunduğu ortak oturumdaki geleneksel konuşma, televizyonlardan naklen yayınlandı.

Bush Temsilciler Meclisi Genel Kurulu salonuna, Kongre üyelerinin ellerini sıkarak konuşmasını yapmak üzere yedinci ve son kez girdi. Bush konuşmasında Amerikan halkını Irak politikasını desteklemeye ve Kongre’yi ekonomiyi kuvvetlendirecek adımları atmaya çağırdı. Bush Irak’ta güç görevlerin kendilerini hala beklediğini, ancak Amerikan ve Irak askerlerinin, daha bir yıl önce hayal bile edilemeyen sonuçlara ulaştıklarını belirterek geçen yıl Irak’a 30 bin ek asker gönderme kararını savundu. Başkan şöyle dedi:

"Bazıları bu takviyenin sonuç verdiğini inkar edebilir. Fakat teröristler bunun başarısından şüphe etmiyor. El Kaide Irak’ta kaçıyor ve bu düşman yenilgiye uğratılacaktır."

Başkan, Irak’ta çatışmaların devam edeceğini fakat teröristlerin sonunda yenilgiye uğrayacaklarını söyledi. Bush Irak’ta bu yılki hedefin geçen yıl kaydedilen ilerlemeleri korumak ve bunlara yenilerini eklemek olacağını da açıkladı. Bush Irak’tan yıl ortasına kadar 20 bin Amerikan askerinin geri çekileceğini açıkladı. Konuşmasının yarıdan çoğunu uluslararası politikalara ayıran Başkan Bush Orta Doğu’ya ağırlık verdi.

Bush İran'ı Uyardı

İsrail Filistin barış anlaşması konusunda umutlarını dile getiren Bush İran hükümetini de uyardı. Bush İran’ı, nükleer zenginleştirme çalışmalarını durdurmaya, nükleer emellerini açıklamaya, terörizme desteği kesmeye ve ülke içinde baskıya son vermeye çağırdı. Başkan İran’a şöyle seslendi:

“Her şeyden önce şu bilinmeli, Amerika, askerini tehdit edenlere karşı duracak, Basra Körfezi’ndeki hayati çıkarlarını koruyacak ve müttefiklerine destek olmaya devam edecektir.”

'Ekonomide Belirsizlik Dönemi'

Ülke ekonomisinin belirsizlik döneminden geçmekte olduğunu ve ekonomik gelecek hakkında kuşkular duyulduğunu kaydeden Başkan Bush, buna rağmen, uzun vadede ekonomik büyüme konusunda Amerikalılar’ın kaygılanmaması gerektiğini belirtti. Başkan Kongre’yi, ekonomiyi canlandırmak için hazırlanan paketi bir an önce kabul etmeye çağırdı. Bu konuda iki partinin iyi bir dayanışma sergilediğini belirten Başkan, bu sayede ekonominin büyüyeceğini ve iş yaratılacağını kaydetti.

'Temiz Enerji İçin Uluslararası Fon'

Amerika’nın yeni teknolojilere yatırım yaparak enerji alanında bağımsızlığını kazanması gerektiğini belirten Bush, uluslararası alanda bir temiz enerji teknolojisi fonunun yaratılmasını istedi. Başkan bu sayede Hindistan ve Çin gibi gelişme yolundaki ülkelerin temiz enerji kaynaklarına daha fazla yöneleceklerine işaret etti. Başkan dünyanın ısınmasına yol açan gazların atmosfere salınımını yavaşlatıp durduracak uluslararası bir anlaşmanın yapılması çağrısında bulundu. Bush böyle bir anlaşmanın, ancak büyük ekonomiye sahip ülkelerin uyması halinde başarılı olacağını bildirdi. Başkan, “Amerika enerji güvenliğini güçlendirme ve iklim değişikliğiyle mücadele hedefine bağlıdır” şeklinde konuştu.

Demokratlar'ın Başkana Yanıtı

Birliğin Konuşmasının ardından gelenekler uyarınca muhalefetteki Demokrat Parti adına cevap verildi. Demokrat partili Kansas valisi Kathleen Sebelius: “Bu konuşmayla, yeni liderler ufukta beklerken ve tüm ülkeyi belirsizliğin sardığı ortamda, bir başkanın son yılı da başlıyor. Ülke içi ve dışında karşılaştığımız şartlar, yapılmış olan tercihlerin ve yerine getirilememiş görevlerin sonucudur” dedi.

Kansas Valisi Sebelius bu görevlerin, farklı siyasi inançlara sahip tüm Amerikalıların birlik olması halinde başarılabileceğini kaydetti.

XS
SM
MD
LG