Erişilebilirlik

Ankara'da Türban Tartışmaları


Türkiye’de siyasi tartışmalar, üniversitelerdeki türban yasağını çözmeye çalışan hükümetteki AKP ile muhalefetteki MHP’nin nasıl bir işbirliği yapacağına odaklandı. Her iki partide de türbanın üniversitelerde serbest bırakılmasına ilişkin çalışmalar sürüyor.

Ankara’da bu hafta tüm dikkatler, türbanın üniversitelerde serbest bırakılması gerektiği konusunda anlaşan ancak bu konudaki ilgili düzenlemeyi nasıl gerçekleştireceklerini henüz belirleyemeyen AKP ile MHP arasındaki görüşmelerde olacak. İki parti türbanı üniversitelerde serbest bırakacak anayasa değişikliğinde uzlaşırsa, ilgili değişiklik teklifinin bu hafta TBMM gündeminde değerlendirilmesi bekleniyor.

MHP ile AKP’nin günlerdir süren görüşmeler sonrasında üniversitelerde türbanı serbest bırakacak anayasa değişikliği konusunda neden halen anlaşamadıkları merak konusu. MHP, AKP’nin değişikliğin içine Türklüğe hakareti suç olarak gören TCK’nın 301. maddesinin iptali ile ana dilde eğitim hakkı gibi konuları da eklemeye çalıştığı iddiasını ortaya attı.

MHP Genel Sekreter Yardımcısı Recai Yıldırım, AKP’nin üniversitelerdeki türban yasağını kaldıracağını söyleyerek halktan oy topladığını ancak bunu yapmayı sürekli ertelediğini öne sürerek, kendilerinin türban yasağı sorununu ‘acilen’ çözmekten yana olduklarını söyledi. Yıldırım, anayasa değişikliğinin sadece türban yasağının kaldırılmasını öngören bir maddeyi içermesi gerektiği üzerinde çalışarak, AKP’nin değişikliğe başka maddeler eklemesini de önlediklerini savundu.

Türbanı üniversitelerde serbest bırakma girişiminde yargı organlarını karşısında bulan hükümete, yargı cephesinden son uyarı da Yargıtay’ın Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu’ndan geldi. Türkiye’nin sorununun türban ya da başörtüsü olmadığını belirten Kanadoğlu, sorunu ‘dinin siyasete alet edilmesine devam edilip edilmeyeceği sorunu’ olarak niteledi. Siyasi iktidarın yeni bir Anayasa yapamayacağını anlayınca kapsamlı bir değişiklik için çalışmalara başladığını savunan Kanadoğlu, MHP ile AKP’nin dini siyasete alet ederek türban yasağını kaldırma konusunda yarışa girdiğini söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise türbanın üniversitelerde serbest bırakılması girişimine karşı çıkanların devletin ‘laiklik’ ilkesinin zedeleneceği kaygısını öne çıkarmaya çalıştıklarını hatırlatırken, bu kaygının yersiz olduğunu hükümetin ‘laik devletin bir neferi’ olarak yola devam ettiğini söyleyerek dile getirdi. Türkiye’de ‘seçkinci’ bir kesimin laiklik konusunda ayrımcılık yaptığını öne süren Erdoğan, sadece başı açık olanların laik olacağını düşünenlerin ‘yanlış’ a düştüklerini söyledi. Üniversitelerde türban yasağını kaldırma konusunda ‘toplumsal mutabakat’ olmasına karşın ‘kurumsal mutabakat’ konusunda sıkıntı bulunduğunu belirten Erdoğan, hükümetin bu sıkıntıları aşmak istediğine vurgu yaptı. Bu noktada Başbakan Erdoğan’ın MHP ile nasıl bir uzlaşmaya giderek üniversitelerdeki türban yasağını kaldıracağı merakla bekleniyor.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG