Erişilebilirlik

Almanya'da Göçmen Karşıtlarına Seçim Darbesi


Almanya’da hafta sonunda yapılan eyalet seçimlerinde Birlik Partilerinden göçmen karşıtı Hessen başbakanının aldığı yenilgi büyük yankı uyandırdı. Seçim sonuçları özellikle Türk toplumu tarafından sevinçle karşılandı.

"Koch sandığa gömüldü", "Yabancı düşmanlığı prim yapmadı", "Göçmenle uğraştı, koltuğu kaybetti", "Koch’a darbe, kampanyası ters tepti", Türk gazetelerinin Almanya baskılarının Pazar günü iki eyalette gerçekleşen seçimlerle ilgili haber başlıkları ülkedeki Türk kamuoyunun düşünce ve duygularını yansıtması açısından önem taşıyor.
Suç işleyen göçmen kökenli gençlerin sınırdışı edilmesi yada kamplara alınması önerisiyle Almanyalı Türklerin tepkisini toplayan, ama buna rağmen dışlayıcı söylemlerle seçim kampanyasını yürüten Hessen Eyalati Başbakanı Roland Koch’un partisi CDU’nun yüzde 12 oy kaybetmesi, ülkedeki Türkler arasında büyük sevince yol açtı. Yabancı düşmanı söylemleri ile muhafazakar seçmenlerin bile Birlik Partilerinden kaçmasına neden olan Koch’un, bu sonuçla siyasi kariyerinin büyük yara aldığı, hatta sonunun geldiği yorumları yapılıyor.

Bu arada Berlin’deki parti merkezlerinde yapılan değerlendirmelerde, Birlik Partilerinin bundan sonraki seçimler için yeni bir strateji izlemesi gerekeceği ön plana çıktı. Başbakan Merkel’de Birlik Partileri’nin yenilgisinin kendisine acı verecek ve düşündürücü boyutta olduğunu kabul ettiğini söyledi.

Hessen seçimlerinde hiçbir partinin mutlak çoğunluk olan 56 milletvekilini tutturamaması sonucunda şimdi koalisyon hesapları başladı. Bunlar arasında CDU ve SPD'nin ‘büyük koalisyon’ olanağı ağırlık kazanırken, SPD, Yeşiller ve Sol Parti'nin oluşturacağı ‘sol blok’ üçlü koalisyon ihtimali de gündeme geliyor. Öte yandan Aşağı Saksonya'da seçimden zaferle çıkan Başbakanı Christian Wulff yönetimindeki Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi CDU, Hür Demokrat Parti FDP ile koalisyona devam kararı aldı.

Öte yandan seçimlere katılan Türk kökenli adaylardan Hessen’de SPD'den Turgut Yüksel, Yeşiller'den Mürvet Öztürk, Aşağı Saksonya’da ise Yeşiller’den Filiz Polat eyalet parlamentolarına girmeyi başardılar.

XS
SM
MD
LG