Erişilebilirlik

Asya'daki Endeksler Yükselişte


Faiz indiriminin ekonomide yavaşlamayı önleyebileceği beklentisiyle dün Amerikan borsaları hızlı yükselişe geçti. Amerika Merkez Bankası’nın önceki günkü beklenmedik faiz indirimine Asya borsaları olumlu tepki gösterirken, Avrupa borsalarında düşüş devam etti. Bazı Avrupa borsa endekslerindeki düşüş yüzde dörde yaklaştı. Buna karşılık bu sabah açılan uzak doğu borsalarında, dün başlayan yükseliş devam ediyor.

Manila, Sydney, Şanghay ve Tokyo borsaları dün yüzde 2 ila 4 arasında arttı. Hong Kong’daki Hang Seng endeksi ise yüzde 11 oranında değer kazandı. Çin bu sabah, ekonomik büyümesinin geçen yıl yüzde 11 buçuğa yaklaştığını açıkladı.

Paris borsasında düşüş yüzde 4, Frankfurt borsasında yüzde 5 oldu.

Bu arada Uluslararası Para Fonu, Amerika Merkez Bankası’nın yüzde bire yakın faiz indirimine gitmesini olumlu ve doğru bir adım olarak niteledi. Ancak Para Fonu, dünya ekonomisinin bu yıl yavaşlayabileceğini belirtti.

Amerika’da ise Kongre bütçe dairesi bu yıl durgunluk beklemediğini ve ekonominin önümüzdeki yıldan itibaren büyümeye geçeceğini belirtti. Bush yönetimi ekonomiyi canlandırmayı öngören 145 milyar dolarlık paketin ayrıntıları üzerinde Kongre’yle uzlaşmaya çalışıyor.

XS
SM
MD
LG