Erişilebilirlik

Rice Piyasalara Güven Vermeye Çalıştı


Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice İsviçre’deki Davos toplantısında yaptığı konuşmada, Amerikan ekonomisinin sağlam ve dayanıklı olduğunu söyledi. Rice, son günlerde dünya borsalarını çöküntüye sürükleyen sorunları çözmek için Washington’un adımlar attığını belirterek piyasalara güven veremeye çalıştı. Bakan Amerikan ekonomisinin dünya ekonomisi için motor görevi yapmaya devam edeceğini de kaydetti.

Dünya liderleriyle iş dünyasının önde gelen isimlerini biraraya getiren Davos toplantısı dün başladı. Toplantıda Amerikan ekonomisindeki yavaşlama ve bunun dünyaya etkisi ele alındı.

Bazı katılımcılar, Amerika’daki son faiz kesintisini eleştirerek bunun enflasyonu körükleyebileceğini belirtti. Bazıları da düşük faizleri düşürmenin kötü bir fikir olduğunu, çünkü Amerika’da son krizi başlatan nedenler arasında ucuz konut kredileri bulunduğunu hatırlattı.

Davos’a bu yıl Türkiye’den Nobel edebiyat ödülü sahibi Orhan Pamuk da davet edildi.

Durgunluk Korkusu Yersiz

Davos toplantılarının açılışında düzenlenen basın toplantısında bu yılki forumun eş başkanı dünya ekonomisinin durumu ve borsalardaki çalkantı hakkındaki görüşlerini açıkladı. Chevron petrol şirketinin başkanı David O’Reilly dünya ekonomisinde durgunluk korkularının yersiz olduğunu savundu: "Amerikan ekonomisi kendi kendini düzeltecektir. Ve hatta bunu, tahmin edilenden de daha hızlı yapacaktır. Amerikan ekonomisi hem çok büyük, hem de direnişli bir ekonomidir. Bu ekonomi ayrıca dünyanın geri kalan kesimini etkilememe, daha doğrusu eskiden olduğu kadar etkilememe esasına dayalı olarak işler."

O’Reilly basının şu andaki çalkantıyı abarttığını da kaydetti.

Hintli bir bankacı Amerika’da iki hafta önce başlayan borsa düşüşünün Hindistan’ı şu ana kadar fazla etkilemediğini, fakat şu anda bir hükme varmak için de zamanın erken olduğuna işaret etti.

Bu yılki Davos toplantılarının eş başkanı New York’taki JP Morgan Chase kredi kuruluşunun yöneticilerinden James Dimon da şu görüşü dile getirdi: "Dünya ekonomisinde son yüz yıldır her beş yılda bir mali krizle karşılaşıyoruz. Bunların hepsinin biçimi ve kaynaklandığı sebep, birbirinden farklı oluyor. Ve bunların hepsi de sonunda çözümleniyor."

Washington’daki bir ekonomik araştırama merkezinin başkanı Fred Bergsten de hızlı ekonomik büyüme gösteren Hindistan ve Çin’in, Amerika’ya ihracata tümüyle bağımlı olmamaları nedeniyle, bu yıl dünyada ekonomik durgunluk yaşanmasının düşünülemeyeceğini belirtti.

İngiltere’nin eski başbakanı Tony Blair de, Davos toplantılarının, dinamik Doğu ve Güneydoğu Asya ekonomilerinin dünya ekonomileriyle daha fazla bütünleşmesi konusunda yoğunlaşmasını diledi: "Davos toplantılarının önemli bir boyutu da, Çin, Hindistan ve diğer gelişen ekonomilerin oynayacağı rol üzerinde odaklanmasıdır."

Tony Blair dünya güç merkezinin Doğu ve Güneydoğu Asya’ya kaydığını da belirtti.

XS
SM
MD
LG