Erişilebilirlik

Gazzeliler Mısır'a Akın Etti


Gazze ile Mısır arasındaki duvarın silahlı militanlar tarafından yıkılmasının ardından binlerce Filistinli Mısır’a akın etti. İsrail’in Gazze’ye giriş çıkışları kapamasının ardından yiyecek ve yakıt sıkıntısı çeken halk, alışveriş için Mısır’a girdi.

Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, sınırı geçen Filistinlilere müdahale edilmemesi emrini verdi.

İsrailli ve Amerikalı yetkililer, gelişmelerden kaygı duyduklarını açıkladı.

200 Bin Gazzeli Sınırı Aştı

Günlerdir devam eden İsrail ablukasındaki Gazzeliler dün sabah saatlerinde Hamaslı oldukları iddia edilen bir grup militanın Refah sınır duvarını havaya uçurması ile Mısır'a akın etti. Filistin kaynaklarına göre 200 binden fazla Gazzeli sınır duvarında açılan yarıklardan gün boyunca Mısır'a gecerek, yakıt, gıda, ilaç malzemeleri aldı.

Bir gün öncesinde yine Refah sınır kapısında Mısır'ın kapıyı açması için gösteri yapan kadınların üzerine tazyikli su sıkmış olan Mısır güvenlik güçleri bu sefer Gazzelilerin geçişlerine engel olmadı.

Mısır Devlet Baskanı Hüsnü Mübarek Kahire'de yaptığı açıklamada geçişlere karışılmamasını kendisinin izniyle olduğunu duyurdu.

Mübarek güvenlik güçlerine Gazzelilerin Mısır'a geçişine izin vermelerini ve Mısır'dan silah geçirmeye çalışmadıkları sürecede Gazze'ye geçmelerine izin vermelerini emrettiğini söyledi.

Refah sınır duvarında bombaların patladığı dakikalarda Kahire'de de çoğu Müslüman Kardeşler orgutu üyesi yüzlerce gösterici İsrail'in Gazze ablukasını protesto gösterileri düzenledi. Mısır polisi göstericilerden pekçoğunu gözaltına aldı.

İsrail'in 17 Ocak'ta tüm gişirleri kapattığı Gazze'de günlerce elektrik kesintisi yaşanmış son iki gündür İsrail uluslarası baskılara dayanamayarak bölgeye minimum ihtıyacı karşılayacak kadar akaryatık sevketmeye başlamıştı. Ancak Gazzeliler Mısır ile bölge arasındaki sınır olan Refah'ın açılmasını talep ediyor. Refah sınırı İsrail'in isteği ile Mısır hükümetince kapalı tutuluyor.

Ancak İsrail Mısır'ın kapıdaki güvenlik tedbirlerini yeterli bulmuyor. İsrail iddiasına göre Refah sınırından Hamas ve diğer gruplar Gazze'ye silah sokuyor.Mısır ise bu iddiaları kabul etmiyor.

Güvenliğini Mısır'ın sağladığı Refah kapısı Hamas liderlerinin gündeminde. Hamas'ın sürgündeki lideri Halit Meşal örgütün sınırın kontrolünü ele almak adına Mısır ve Ramallah'taki el Fetih yönetimi ile görüşmeya açık olduklarını söyledi.

Meşhal ayrıca Arap ülkelerine seslenerek Gazze'deki ambargonun kalkması için çalışmalarını ve Refah sınır kapısının sürekli açık kalması konusunda yardım etmelerini istedi.

Meşhal buna örnek olarak Suveyş Kanalı'nın Mısır tarafından ulusallaştırılmasını verdi.

Refah sınırı 2005 yılında düzenlenen bir anlaşma ile AB'nin kontrolüne devredilmişti. Ancak geçen Haziran ayında Hamas'ın bölgenin kontolünü ele geçirmesi ile AB yetkilileri bölgeyi terketmişti. AB Hamas'ı bir terör örgütü olarak kabul ediyor ve örgütle herhangi bir işbirliğine yanaşmıyor.

Yerleşim Birimi Boşaltılacak

İsrail liderlerinin, yasa dışı bir yerleşim yerinin boşaltılması için emir verdikleri bildiriliyor. Adli bir kaynağın belirttiğine göre, Başbakan Ehud Olmert ile Savunma Bakanı Ehud Barak Batı Şeria’daki Migron yerleşim yerinin Ağustos ayı sonuna kadar boşaltılmasını istedi.

Bazı Filistinli arazi sahipleri bu yerleşim yerinin kendi arazilerinde kurulduğunu belirterek mahkemeye baş vurmuştu. Migron’da 40 kadar Yahudi aile yaşıyor.

Amerika yasa dışı Yahudi yerleşim yerlerinin boşaltılması için İsrail’e baskı yapıyor.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG