Erişilebilirlik

ABD Merkez Bankası'ndan Faiz İndirimi


Amerika Merkez Bankası, dünya borsalarındaki düşüşü durdurma amacıyla ana faiz oranını yüzde 0,75 oranında indirdi.

Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada yeni faiz oranının yüzde 3,5 olduğu belirtildi. Açıklamada indirime, zayıflayan ekonomik durum ve piyasalardaki kredi güçlüğü gözönüne alınarak gidildiği vurgulandı.

Amerikan ekonomisinin yavaşlamakta olduğu kaygıları tüm dünya borsalarında düşüşe yolaçmış bulunuyor.

Amerika Maliye Bakanı Henry Paulson, Başkan ve Kongre’nin ekonomiyi canlandıracak 145 milyar Dolar’lık önlemler paketinı hızla geçirmeye hazır göründüklerini söyledi. Beyaz Saray sözcüsü de başkanın, paketin yeterince büyük olduğunu inandığını belirtti.

Avrupa ve Asya borsalarında dün yaşanan büyük düşüşlerin ardından, uzak doğu borsaları bu sabah da gerilemeye devam etti.

Avustralya, Japonya, Singapur ve Güney Kore borsaları yüzde 4 - 7 arasında değer kaybetti. Avrupa borsalarındaki bazı endeksler ise dünkü kayıplardan sonra bugün biraz toparlandı. Londra Financial Times endeksi, üç puan değer kazanırken, Paris CAC-40 endeksi yüzde ikilik bir artış sergiledi. Ancak Frankfurt DAX endeksi yüzde 0,3 oranında düşüşle kapandı.

New York borsasındaki endeksler öğle saatlerinde toparlanmaya başladı, ancak faiz indirimine rağmen yüzde 1 - 2 oranında değer kaybıyla kapandı.

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası, yüzde 2,09 değer kaybetti.

Ekonomik gelişmeleri New York'taki Medley Advisors Group adlı danışmanlık şirketi uzmanlarından Kaan Nazlı değerlendirdi. Kaan Nazlı'nın değerlendirmelerini yukarıdaki Windows Media bağlantısına tıklayarak dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG