Erişilebilirlik

Borsalarda Düşüş


Asya ve Avrupa hisse senedi borsalarında haftanın ilk gününde büyük düşüşler kaydedildi. New York Wall Street Borsası da geçen haftayı kayıplarla kapatmıştı. Piyasalarda düşüşün, Amerikan ekonomisinin durgunluk dönemine girmesini önlemek için geçen hafta Başkan Bush tarafından açıklanan paketin yatırımcılar arasında karamsarlıkla karşılanmasından kaynaklandığı sanılıyor.

Bu sabah Hong Kong borsası başta olmak üzere Asya'daki başlıca borsalarda en az yüzde 5 oranında düşme kaydedildi. Hong Kong borsasındaki yüzde 5.5'lik gerilemenin 11 Eylül 2001 terör saldırılarından buyana kaydedilen en hızlı düşüş olduğu bildirildi. Japon Nikkei endeksi de yüzde 3.9 oranında değer kaybetti. Çin'in Şanghay borsası yüzde 5.1 oranında düştü.

Türkiye’de ise borsa yüzde 6.40 oranında düşüş gösterdi.

Daha sonraki saatlerde Avrupa'da, Alman DAX, Fransız CAC ve İngiltere'nin Financial Times endeksleri de yatırımcıların büyük miktarda hisse senedi satması nedeniyle yüzde 3.6 ile 4.2 arasında değer kaybetti. Kanada, Meksika, Brezilya ve Arjantin borsaları da günü düşüşle kapattı.

New York Borsası resmi tatil nedeniyle bugün kapalıydı.

Başkan Bush geçen hafta Amerikan ekonomisinde özellikle konut sektöründeki kriz ve ödenmeyen kredi borçları nedeniyle bir durgunluk ve gerilemeyi önlemek için toplam 145 milyar Dolarlık bir teşvik planını açıklamıştı. Amerikan Kongresi tarafından onaylanması gereken plan büyük ölçüde, vergi kolaylıkları yoluyla tüketici harcamalarının teşvik edilmesini öngörüyor.

XS
SM
MD
LG