Erişilebilirlik

21 Ocak Amerikan Basınından Özetler


USA Today, Amerika'da başkanlık seçimleri için yapılan önseçimlerde her iki partide de net bir ismin öne çıkmamış olmasını olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyor. Önseçim sisteminin adaletsizliklerle dolu olduğunu vurgulayan gazete, bu belirsizlik sayesinde daha adil bir önseçim süreci yaşandığını belirtiyor:

"Hiç kuşku yok ki, önseçim sisteminde derhal bir reforma gidilmesi gerekiyor. Ancak bu yıl, adaylar belirlenirken hoş bir gelişme yaşandı. Küçük eyaletler ve paranın gücü belirleyici olmadı. Öyle görünüyor ki, bu kez gerçekten büyük seçmen kitleleri adayların belirlenmesinde söz sahibi olabilecek. Bu kez demokrasi kazandı. Ancak seçim süreci sayesinde değil, bu sürece rağmen kazandı."

Washington Post Tayvan’da geçen hafta yapılan seçimlerde Pekin karşıtı Chen Shui-bian’ın ağır bir yenilgi almasını Çin’le Taipei arasındaki ilişkilerin yumuşaması için bir fırsat olarak yorumluyor. Ancak gazete, Çin’in bu fırsatı değerlendirmek yerine Washington’dan Tayvan’a daha fazla baskı yapmasını istemesini eleştiriyor:

"Çin, açıkça Washington’a emir vererek Tayvan’da istenmeyen bir siyasi gelişmeyi önleyebileceğini sanıyor. Pekin’in kırdığı bu potu bir kenara bıraksak bile, zaten 22 Mart’ta yapılacak referandumdan Çin’in istemediği bir sonuç çıkması mümkün değil. Ayrıca ister Çin Cumhuriyeti adıyla isterse Tayvan adıyla başvursun, Tayvan’ın Birleşmiş Milletler üyesi olması mümkün değil. Eğer Çin böylesine yoğun bir baskı uygulamaya kalkarsa bu baskı ters teper ve bu da Chen Shui-bian’ın işine yarar. Pekin’in demokrasiye saygı göstermemesi, bir kez daha kendi çıkarlarına zarar veriyor."

New York Times yasa dışı balıkçılığın okyanuslardaki balık türlerini yok etmeye başladığını yazıyor. Gazete, bazı Avrupa ülkelerinin yanı sıra özellikle Çin ve Rusya’yı kaçak balıkçılara göz yummakla suçluyor:

"Bir an önce balıkçılık konusunda uluslararası bir anlaşmanın kabul edilmesi gerekiyor. Aksi taktirde kısa bir süre içinde bir çok balık türü yok olacak. Dünyanın önde gelen 125 bilim insanının geçen yıl Dünya Ticaret Örgütüne gönderdiği mektupta belirtildiği gibi, dünya bir dönüm noktasında. Ya denizlerdeki yaşam büyük ölçüde yok olacak ya da okyanuslar yeniden yaşam dolacak. Dünya Ticaret Örgütü doğru yolun seçilmesine öncülük yapabilir."

Boston Globe, Martin Luther King anısına yapılan anma gününde, siyah aktivistin ölümünden yıllar sonra bile Amerikan başkanlık seçiminde etkisini hissettirdiğini belirtiyor. Gazete, King’in Amerika’da insan haklarına yaptığı katkıyı saygıyla anıyor:

"Bu ay hem Hillary Clinton hem de Barack Obama, King’in 1963’te yaptığı ve “bir rüyam var” diye başlayan ünlü konuşmasına atıfta bulundu. Bu da King’in Demokrat Partinin seçim kampanyasındaki etkisini gösteriyordu. Clinton’ın da dediği gibi King Güney’deki ayrımcılığı ortadan kaldıran yasaları çıkartmak için hiçbir zaman başkanlık peşinde koşmadı. Ancak onun varlığını da göz önüne almadan sivil haklar tarihini yazmak mümkün değildir."

XS
SM
MD
LG