Erişilebilirlik

Sırbistan'da Aşırı Milliyetçi Aday Önde


Sırbistan’da yapılan devlet başkanlığı seçimini, aşırı milliyetçi aday Tomislav Nikoliç Devlet Başkanı Boris Tadiç karşısında az farkla önde götürüyor.

Uluslararası gِözlemcilere göِre, adaylardan hiç biri devlet başkanı seçilebilmek için yeterli oyu alamayacak ve ikinci tur seçim yapılacak. Bağımsız seçim gözlemcileri, Nikoliç’e desteği yüzde 39, Tadiç’e ise yüzde 35 olarak belirtti.

Resmi seçim sonucunun bugün açıklanması bekleniyor. En çok oyu alan iki aday 3 Şubat’ta yeniden yarışacak.

Seçim yetkilileri dünkü seçime yüzde 55 gibi yüksek bir katılım olduğunu bildirdi. Seçimler Sırbistan’ın yönünü Batı’ya mı, yoksa Kosova’nın olası bağımsızlık ilanına karşı, daha katı politikalara mı çevireceğini belirlemesi açısından önem taşıyor.

Tadiç, iktidarının birinci döneminde batı yanlısı politikalar izledi. Eski Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç'e yakınlığıyla bilinen Nikoliç ise, daha milliyetçi politikalar izlenmesini savunuyor.

Başkanlık için yarışan adayların tümü, Kosova'nın bağımsızlığına karşı çıkıyor. Kosova'nın önümüzdeki haftalarda tek taraflı olarak bağımsızlık ilan etmesi bekleniyor.

Bu arada, Amerikalı ve İngiliz seçim gözlemcilerinin ülkeye girişi yasaklandı. Sırp Yüksek Mahkemesi, seçim gözlemcilerinin ülkeye sokulmamasının yasalara aykırı olduğunu açıkladı. Ancak Seçim Komisyonu üyeleri, Yüksek Mahkemenin kararına uymuyor. Seçimleri Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı AGİT’ten 23 gözlemci izledi.

XS
SM
MD
LG