Erişilebilirlik

Abbas'tan İstifa Tehdidi


İsrail'in Gazze Şeridi`ne düzenlediği askeri operasyonlar tüm hızıyla sürerken Filistin Yönetimi Lideri Mahmud Abbas operasyonlar bir an evvel son bulmazsa istifa edeceğini söyledi.

Günlerdir Gazze`ye düzenlenen saldırılar ve Batı Şeria'daki yerleşim çalışmalarının devam etmesinden duyduğu rahatsızlığı dile getiren Abbas, bu koşullar altında barış görüşmelerine devam etmenin bir anlamı olmayacağı gerekçesiyle görüşmeleri durdurma tehtidinde bulundu.

Filistin'de yayınlanan Al Kuds gazetesine göre Abbas, son gelişmeler üzerine ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice başta olmak üzere Avrupa ülkeleri yetkilileriyle bir dizi telefon görüşmesi yaptı ve bu koşullar altında görüşmelere devam etmenin bir faydası olmayacağını dile getirdi. Haberde Rice'ın Abbas ve Kurey'e İsrail ile görüşmeleri durdurmamaları yolunda baskı yaptığı da iddia ediliyor.Rica ayrıca İsrail'in gerilimi tırmandırmaması ve aynı zamanda yerleşim inşaatlarını durdurması konusunda Olmert e de baskı yapma sözü verdi.

Öte yandan İsrail, özellikle geçen Salı günü Gazze'de düzenlediği ve 20 kişinin ölümüne ve onlarca kişinin yaralanmasına neden olan operasyonu sonrasında bölgeden İsrail e düzenlenen kassam saldırılarına tepki olarak Gazze Şeridi ile İsrail arasındaki tüm sınır geçişlerini kapattı.

Savunma Bakanı Ehud Barak Hamas yönetimine baskı amacıyla Perşembe gecesinden geçerli olmak üzere tüm geçişlerin süresiz kapatılması talimatını verdi. Karara göre Gazze'ye zaten sadece insani yardım malzemeleriyle sınırlı olan malların yanı sıra insanların giriş-çıkışlarıda durdurulmuş oluyor.Karar hakkında açıklama yapan İsrail hükümet sözcüsü Arieh Mekel kararın kaçınılmaz olduğunu ileri sürdü.

Bu arada Birleşmiş Milletler İsrail'in sınırı kapama kararını kınadı. Filistinli mültecilerden sorumlu birimin sözcüsü Christopher Gunness, sınırın kapatılmasının zaten çok kötü durumda olan Gazze halkının daha da radikalleşmesinden başka sonuç doğurmayacağını dile getirdi. Gazze de Filistin Kızılay ında görevli olan Dr. Mona al-Farra da bölgedeki durumun her geçen gün daha da kötüleştiğini anlatıyor.

İsrail yönetimi askeri operasyonlar ve Gazzeyi kapatmak ile Filistinli militan grupların attığı kassam füzelerini durdurmaya çalışsa da Gazze nin kontrolünü elinde bulunduran Hamas kendilerini hiçbir baskının durdurmayacağını iddia ediyor.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG