Erişilebilirlik

18 Ocak Amerikan Basınından Özetler


Washington Post Iraklı politikacıların hala petrol gelirlerinin paylaşımı, federal yönetimin özellikleri ve dinin devlet işlerindeki rolü gibi temel konularda uzlaşamadığını hatırlatıyor. Ancak gazete, bu başarısızlığa rağmen Amerika’nın Irak’taki çabalarını sürdürmesi gerektiğini savunuyor:

Mezhep çatışmaları büyük ölçüde ortadan kalktı. Şu anki saldırıların büyük bir kısmı El Kaide’nin kendi varlığını duyurma çabasından kaynaklanıyor. Iraklı politikacılarla yaşanan gerginlik nedeniyle bütün bu ilerlemeyi sağlayan askeri stratejiden vazgeçilmesi, Amerika’nın yapacağı en büyük hata olur. Bağdat’taki mahallelerde güven ortamı sağlandıkça, mülteciler geri döndükçe, Şii ve Sünni milisler birbirleri ile çatışmak yerine barışı sağlamaya çalıştıkça Amerika’nın Irak’taki varlığı önemini koruyacaktır.

Christian Science Monitor hububat ürünlerinin fiyatlarında yaşanan küresel fiyat artışlarına dikkat çekiyor. Gazete, pirinçten mısıra kadar bir çok üründe gözlenen bu fiyat artışlarını, biyo-yakıt üretimi ve besi hayvancılığı nedeniyle ortaya çıkan talep artışına bağlıyor:

Gıda ürünlerinin fiyatlarındaki artış bir çok ülkede siyasi istikrarı tehlikeye sokuyor. Bazı ülkelerde fiyat denetimleri uygulamaya konuyor, bazılarında tarımsal ürünlerin ihracatına kısıtlamalar getiriliyor. Ancak siyasi gerekçelerle alınan bu tür geçici önlemler, uzun vadede ekonomiyi olumsuz etkiliyor. Ucuz gıda dönemi sona mı erdi yoksa gıda ürünlerinin düşmesini sağlayacak ölçüde bir üretim artışı sağlanabilecek mi henüz bilmiyoruz. Ama kesin olan tek şey dünya barışının, politikacıların bu gelişmeye karşı alacağı tavra bağlı olduğu.

Boston Globe Amerikan ekonomisindeki durgunluk tehdidine karşı Federal Merkez Bankasının yanı sıra Kongreyi ve Beyaz Sarayı da gereken önlemleri almaya çağırıyor. Gazete, ekonomiyi canlandıracak teşviklerin geçici nitelikte olması gerektiğinin de altını çiziyor.

Yapılacak teşviklerden en fazla sıkıntı çeken kesimler yararlanmalı ve para en hızlı biçimde ekonomide dolaşıma girmelidir. Vergi indirimlerini her türlü sorunun çözümü olarak gören bazı Cumhuriyetçiler, başkan Bush’un 2001 ve 2003’te uygulamaya koyduğu vergi indirimlerini kalıcı hale getirmek istiyorlar. Ancak zaten 2011’e kadar yürürlükte olan bu vergi indirimlerini uzatmak hem kısa vadede ekonomiye bir fayda sağlamayacak hem de uzun vadede Amerika’nın borçlarını ödeme gücünü azaltacaktır. Kongre, siyasi nedenlerle bir canavar yaratmamalı, durgunluğa karşı acil önlemler içeren bir teşvik paketi hazırlamalıdır.

New York Times geçen yıl kongreden geçmeyen göçmenlik reformunu yeniden gündeme taşıyor. Gazete, cumhuriyetçi adayların kaçak göçmenlere karşı savunduğu sert önlemlerin, Amerika’da bulunan 12 milyon kaçak göçmenin durumunu çözmeye yetmeyeceği görüşünde:

Yönetim aslında kaçak göçmenlerin toplumla uyumunu değil hepsinin sınır dışı edilmesini amaçlıyor. Washington, elindeki gücü kullanmak yerine bu sorunun çözümünü her biri farklı bir yaklaşım geliştiren eyalet yönetimlerine havale etti. Cumhuriyetçilerin göçmen sorununa bakışı ciddi boşluklar içeriyor. Demokrat adaylar daha olumlu bir yaklaşım geliştirmekle birlikte ürkek davranıyorlar. Oysa Cumhuriyetçileri bu konuda zorlayarak gerçek bir tartışma ortamı yaratmaları ve Amerika’nın çıkarlarını savunmaları gerekir.





XS
SM
MD
LG