Erişilebilirlik

15 Ocak Amerikan Basınından Özetler


Christian Science Monitor Akdeniz ülkelerindeki su kaynaklarının giderek yok olduğunu belirtiyor ve Akşehir gölünün kurumasını örnek gösteriyor. Haberde, kuraklık kadar, suyun israf edilmesinin de bunda etkili olduğu vurgulanıyor:

"Konya bölgesinde şeker pancarı gibi daha fazla su isteyen ürünlere geçilmesinin yanı sıra, tarım alanlarının da yaygınlaşması, su kaynaklarının kendini yenilemesi imkanını ortadan kaldırdı. Hem gölleri, hem de yer altı su kaynaklarını kuruttu. Türk hükümeti, kuruyan gölleri yeniden canlandırmak ve tarımsal sulamanın yapılmasını sağlamak için Göksu nehrini Konya ovasına yönlendirmeyi planlıyor. Ancak uzmanlar, su arzının arttırılması yerine su talebinin azaltılması ve suyun yeniden kullanılması gibi önlemlerin öne çıkartılması gerektiğini vurguluyor."

New York Times, Irak meclisinin, kapatılan Baas partisi üyelerinin kamu görevlerinde yer almasını sağlamak amacıyla çıkarttığı yasanın, tam tersine Sünnilerin yönetim mekanizmalarından daha da dışlanmasına yol açacağını savunuyor. Gazete, Şiiler ile Kürtlerin, Sünnileri dışlamaya devam etmesinin Irak’ta, istikrarsızlığa hizmet edeceği uyarısında bulunuyor:

"Amerikalı yetkililer, Irak’ta belirlenen hedefleri sürekli olarak değiştiriyorlar. Şimdi de hem bu yasanın mükemmel olmadığını itiraf ediyorlar, hem de yasanın daha adil standartlar getirdiğini savunuyorlar. Yasa henüz Irak devlet başkanlığı konseyi tarafından onaylanmadı. Bu süreçte bazı düzeltmeler yapılabilir. Ancak Irak’ta işlerin düzelmesi için Iraklıların daha fazla çaba harcaması gerekiyor. Belki de Amerikan birliklerini geri çekilmesi, Iraklıları bu konuda harekete geçmeye ikna edebilir."

Boston Globe, Başkan Bush’un, Ortadoğu gezisi sırasında, Arap ülkelerini İran’a karşı koruma vaadinde bulunduğunu hatırlatıyor. Ancak gazete, Bush yönetiminin Tahran’a karşı izlediği politikaların bölge ülkelerine güven vermediğini de ekliyor:

"Körfezdeki Arap ülkeleri, Bush’un Tahran’la uzlaşma arayıp-aramadığını merak ediyor. Eğer böyle bir uzlaşma arayışı varsa, kendilerini dışlanmış durumda bulmak istemiyorlar. Körfez ülkeleri sadece güvenliklerinin sağlanacağı konusunda değil, İran’la Amerika arasında Körfezin güvenliğiyle ilgili başlayabilecek muhtemel bir pazarlığa da dahil edilecekleri konusunda ikna edilmelidir."

Washington Post giderek kızışan Amerikan başkanlık seçimi yarışında, Demokrat Partili Hillary Clinton ile Barack Obama arasında yarış içinde bir yarış yaşandığını kaydediyor. Gazete, siyahi aday Obama’nın kadın aday Clinton’ı haksız biçimde ırk ayrımcılığıyla suçladığını öne sürüyor:

"Amerika’da ırklar arasındaki bölünmüşlük sürdükçe, ırk konusu da meşru ve önemli bir siyasi tartışma başlığı olmaya devam edecektir. Ancak tartışmanın, şu an olduğu gibi 'hedef gösterme' biçiminde yürütülmesi, hem bir fayda sağlamayacaktır, hem de ırklar arasındaki farklılıkları gidermekten çok derinleştirecektir. Adaylar, temel özgürlüklere bağlı olduklarını vurgulamalıdır"

XS
SM
MD
LG