Erişilebilirlik

ABD'de İnternetin Siyasi Kampanyalara Etkisi


İnternet Amerika’daki siyasi kampanyalarda 1990’lardan bu yana kullanılıyor. Ancak başkanlık seçim sürecinde internetin önemi inanılmaz derecede arttı. Önümüzdeki yıl yapılacak başkanlık seçimi için adayların en önemli işlerinden biri, sayıları gittikçe artan seçmenleri Internet ortamında iknaya çalışmak. Amerikan siyasetini 1950 ve 60’lı yıllarda televizyon değiştirdi. Şimdi de adaylar seçmenlerle internet üzerinden iletişim kurmaya başladı. Aynı şekilde, seçmenler de adaylarla.

2008 seçim yarışında adaylar reklamlarını internette yapmaya başladı. Video mesajları artık internet sitelerinde izlenebiliyor. Üstelik televizyonun aksine, izleyici bu videoyu zahmetsizce defalarca izleyebiliyor. Siyasiler mesajlarını halka doğrudan ulaştırmak açısından Internet’i tercih ediyor. Bu şekilde araya başka bir yorumcu ya da siyasi bir rakibin açıklaması girmiyor. Televizyonla karşılaştırıldığında internetiin en önemli farkı, aday ve seçmen arasında iletişimi iki yönlü yapabilmesi.

İnternet üzerinden önemli miktarlarda kampanya bağışı da toplanıyor. Bağışlarla ilgili çağrılar kampanya sitelerinin baş sayfalarında yer alıyor. Yalnızca başkan adayları değil, Kongre adayları da seçmenleriyle iletişim kurmak ve bağış toplayabilmek için Internet’i tercih ediyor. Johns Hopkins Üniversitesi profesörlerinden Benjamin Ginsberg reklam aracı olarak televizyon ve Internet karşılaştırıldığında, televizyonun dengeyi siyasetçi yönünde değiştirdiğini ancak Internet’in bu dengeyi bozduğunu belirtiyor. Ginsberg şöyle konuşuyor: “Televizyon siyasetçilerin istediklerini izleyiciye sunmalarını sağladı. Ama Internet bu dengeyi bireylere doğru çevirdi. Politikacıların istenmeyen görüntüleri bir anda YouTube gibi sitelerde yayınlanıverdi.”

Profesör Ginsberg ve diğer uzmanlar, siyasi iletişim aracı olarak İnternet’in gücünün daha da artacağını umuyor. Belki de bir gün seçmenlerin İnternet üzerinden de oy vermesi bile mümkün olacak.

XS
SM
MD
LG