Erişilebilirlik

Çağımızın Hastalığı: Şişmanlık ve Kolesterol


Dünya Sağlık Örgütü uzun zamandır aşırı şişmanlığın küresel bir sorun haline geldiği uyarısında bulunuyor. Örgütün verilerine göre yağlı gıda tüketimi ve egzersiz içermeyen hayat tarzı obeziteyi çağımızın hastalığı haline getirdi. Uzmanlar dünyada 1 milyar kişinin aşırı şişman olduğunu ve bunların önemli bir bölümünün Amerika’da yaşadığını belirtiyor. Ülkede yürütülen sağlık kampanyalarında da aşırı kilo ve kandaki yağ oranı, yani kolesterolün yüksek olması en fazla değinilen konuların başında.

Amerikalıların kolesterolü 1960’lı yıllarda ortalama 222’ydi. 2007’de bu oran 199’a düştü. Amerikan hükümeti halkın kolesterol düzeyine ilişkin verileri yaklaşık 50 yıldır topluyor. Sağlıklı bir yetişkinin kolesterolünün en çok 200 olması gerektiği öngörülüyor. Kolesterolü 200 puanın üzerindeki kişilerin kalp hastalığı ve kansere yakalanma riski daha yüksek. Kolesterolü 200 puanın altındakilerinse daha sağlıklı yaşam sürme şansı daha çok. Texas Baylor Üniversitesi’nden Doktor Clyde Yancy Amerikalıların ortalama kolesterol düzeyini 200’ün altına düşürmeyi, hedeflenen 2010 yılından önce başardığını söylüyor.

Sağlık uzmanları kolesterolü 240 olan, yani tehlike sınırında yaşayan Amerikalıların sayısında da son 10 yılda yüzde 20’lik düşüş olduğunu belirtiyor. Kolesterol vücuttaki hücrelerde ve kan dolaşımındaki yağlı maddeler olarak tanımlanıyor. Yediklerimiz ve karaciğerimizin ürettiği kolesterol, iyi, yani HDL ve kötü, yani LDL olarak ikiye ayrılıyor. İyi ve kötü kolesterol oranlarının toplamı, kişinin sağlık durumu hakkında önemli ipuçları veriyor.

Vanilla Curry, kötü kolesterolünü düşürmek için statin olarak bilinen ilaçlardan kullanan milyonlarca Amerikalıdan biri. Ancak kolesterolü düşürmek için ilaç kullanmak yeterli değil. Kardiyologlar, Amerikalıların artık beslenmelerine daha çok dikkat ettiklerini ve daha çok spor yaptıklarını söylüyor.

Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Doktor Chris Cannon’a göre yetişkinlerin çoğu kolesterol oranlarını düzenli şekilde ölçtürüyor. Dr. Cannon “Yüksek kolesterol, herhangi bir belirtisi olmadığı için son derece tehlikeli. Kalp krizi geçirinceye kadar kolesterolünüzün yüksek olduğunu anlamayabilirsiniz. Bu yüzden düzenli ölçüm çok önemli” diye konuşuyor.

Kolesterol konusuna yeterli derecede önem vermeyenlerin sayısı da oldukça yüksek. Amerika’da en az 72 milyon kişi obez sayılıyor. Doktorlar, dünyada 1 milyar aşırı şişman kişiye, yeni yılda hızla kilo verip daha sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemelerini tavsiye ediyor.

XS
SM
MD
LG