Erişilebilirlik

Steroid Skandalı Spora Gölge Düşürdü


Spor dünyasında streoid kullanımı son yıllarda gözle görülür oranda arttı. Olimpiyat Komitesi steroid kullandığını itiraf eden ünlü kadın atlet Marion Jones’un 5 madalyasını geri aldı. 2006’da aynı nedenle Fransa Bisiklet Turu birinciliği elinden alınan Floyd Landis’in ünvanını geri almak yaptığı başvuru da sonuçsuz kaldı. Son olarak Amerikan Beyzbol Liginde birçok oyuncunun steroid kullandığı iddiaları bu konudaki tartışmaları yeniden gündeme getirdi.

Profesyonel sporcular her zaman rakiplerinden daha iyi olma yolları arar. Marion Jones bu arayışta herşeyini kaybetti. Jones’un 2000 olimpiyatlarında yarışırken streoid kullandığını itiraf etmesi üzerine Olimpiyat Komitesi madalyalarını geri aldı. 2006’da Fransa turunu kazanan bisikletçi Floyd Landis de aynı kaderi paylaştı. Landis suçsuz olduğunu savunsa da ünvanını geri vermek zorunda kaldı.

Şimdi de Amerikan Beyzbol Ligi steroid tartışmalarıyla çalkalanıyor. Eski senatör George Mitcell’in hazırladığı bir rapor, dikkatleri bu konu üzerinde yoğunlaştırdı. Steroid skandalında adı sıkça geçen beyzbolcu Barry Bonds, federal mahkemede, adaleti yanıltma suçundan ceza aldı. Bonds, profesyonel sporculara streoid sağlayan bir şirketle ilişkisini reddetmişti. Aynı sağlık şirketinin atlet Marion Jones’a da ilaç sağladığı iddia ediliyor. Bu iddialar kongreye kadar gitti. 2005-Mart ayında çıkan haberler üzerine kongre üyeleri bazı beyzbolcuları ifade vermeye çağırdı. Beyzbol Federasyonu Başkanı Bud Selig’e göre, sporun bütünlüğü için herkesin tarafsız bir şekilde oturup durumu gözden geçirmesi; sorunlarla yüzleşmesi gerek. Eski senatör George Mitchell steroid kullanımı konusunda geniş çaplı bir soruşturma başlatma sözü verdi. Ancak Mitchell’in soruşturması cezai bir soruşturma değil. Yani lig raporda adı geçen sporcuları cezalandırmak zorunda değil. Zaten bazı oyuncuların steroid kullandığı biliniyor. New York Yankees’den Jason Giambi, steroid kullandığını itiraf etti. Baltimore Orioles takımının eski oyuncusu Rafael Palmeiro, kongrede reddetmesine rağmen daha sonra steroid kullandığını açıkladı. Barry Bonds kullandığını kabul etmese de zan altında ve her an izleniyor. Steroid kullandığı iddia edilen bunca oyuncu varken, Mitchell raporundan çıkan sonuç, beyzbolu nasıl etkileyecek? Spor eleştirmeni Tim Kirjian’a göre bu olumsuz bir etki olacak.Eski beyzbol federasyonu başkanı Fay Vincent de steroid olayının beyzbola zarar vereceğinden emin, ancak sonuçta sporun kazanacağını düşünüyor. Vincent, “Kamuoyu bu sorunu unutmaya başladı bile. Bu biraz borsaya benziyor. Bir kere kötü haber duyulduktan sonra herkes ona alışıyor” diye konuşuyor.

XS
SM
MD
LG