Erişilebilirlik

Kültürler Arası İletişimin Sırrı: Sanat ve Dans


Ortadoğu’da hiçbir zaman bitmeyen çatışmalar kimilerince kültürler çatışmasının bir parçası. Ancak bir sanatçı var ki yıllardır bunun tam tersini ispatlamak için çalışıyor. Amerikalı dansçı Diana Calentini’nin Mısır’da Arap ve Batı danslarını birleştirerek hazırladığı sahne gösterisi Mısırlıları büyüledi.

Dinana Calenti Kahire Üniversitesi’nde dans dersleri vermek üzere 20 yıl önce Mısır’a gitti. Calenti, müzik ve figürlerle bir hikayeyi anlatan geleneksel Mısır dansına hayran kaldığını söylüyor. Amerikalı dansçı, bale ve modern dansla Mısır figürlerini birleştirmek için kolları sıvamış. Mısır Kültür Bakanlığı da Calenti’den Mısır danslarını ve folklörünü geliştirip modernize etmesini istemiş. Calenti şöyle konuşuyor: “Mısır’a gittiğimde eğitimli bir dansçıydım. Sadece vücudumun bana tanıdığı yetenekleri Mısır figürleriyle birleştirdim.”

Yıllardır Mısır’da değişik Amerikan ve Mısır danslarını birleştiren Diana Calenti, ünlü bir isim haline gelmiş. Mısır vatandaşlığına geçen Calenti, Mısır Modern folklor grubunun da koreografı ve yöneticisi. Calenti, Mısır kültürüne olan aşkının, daha küçük yaşlarda Arap müziği dinlerken başladığını anlatıyor: “İlk tanışıklığım New York’ta büyüdüğüm yıllarda oldu. Birçok etnik grubun yaşadığı bir mahallede oturuyorduk ve her gün çok çeşitli müzik dinliyordum. Özellikle bu bölgeye ait müzik beni hep çok etkiliyordu.” Mısır asıllı Kanadalı eşinin de yardımıyla “Diana’yı Aramak” adlı bir filmin yapımcılığını üslenen Calenti, filmde Mısır’a giden genç bir arkeolog kızın başından geçenleri anlatıyor. Halen Amerika’nın Maryland eyaletinde yaşayan Diana Calenti genç Amerikalılara Mısır danslarını öğretiyor. Calenti öğrencileri için şunları söylüyor: “Onlara müziği ve Mısır kültürünü anlatıyorum. Çünkü müzik toplumun içinden geliyor, toplum tarafından yaratılıyor. Hepsi çok akıllı kızlar. Bir kere anladıktan sonra, figürleri ve hareketleri öğrenmeleri daha kolay oluyor.” 16 yaşındaki Alexia Whaley, Calenti’nin kurduğu grubun bir üyesi. Whaley’a göre Mısır dansı insan hislerin kendine özgü bir ifadesi. Whaley, “Mısır dansının daha çok ruha hitap ettiğini keşfettim. Gerçekten yaptığınız her hareketin ruhunuzdan gelmesi gerekiyor. Aklınızı ve ruhunuzu tamamen bu işe vermelisiniz” diyor. Washington’daki Mısır Büyükelçiliği’nin düzenlediği gecede Calenti’nin grubunu izleyen Amerikalılar iki kültürü birleştiren bu yeni dansı sevdiklerini söyledi. Profesyonel dansçı olan Stephanie adındaki bu genç kız, dansın kültürler arası bir köprü vazifesi gördüğünü belirtti. Diana Calenti de aynı fikirde. Yıllarını dansa ve müziğe veren sanatçı, en saf duygu ve hisleri kullanarak kültürler arasında iletişim kurmanın yollarını aramış ve hala da arıyor.

XS
SM
MD
LG