Erişilebilirlik

Tayvan: Seçimleri Milliyetçiler Kazandı


Tayvan'da yapılan Parlamento seçimlerini muhalefetteki Milliyetçiler kazandı. Pekin'le daha yakın işbirliği yapılması gerektiğini savunan Milliyetçiler, Tayvan Meclisi'ndeki 113 sandalyeden 81'ini aldı.

Parlemento seçimlerinde zafere ulaşan Milliyetçilerin Başkan Adayı Ma Ying-jeou'nun 22 Mart'ta yapılacak Başkanlık seçimlerini kazanma olasılığını arttırdığı yorumu yapılıyor. Ma Ying-jeou, seçim zaferiyel birlikte partisine daha büyük sorumluluk verildiğini söyledi.

Bu durumda, 22 Mart Başkanlık Seçimlerini, iktidardaki İlerici Demokratik Parti kazansa bile, Parlamento'nun önemli muhalefetiyle karşı karşıya kalacak. Tayvan'da Meclisin veto hakkı ve Devlet Başkanını görevden alma yetkisi var.

Devlet Başkanı Chen Shui-Bian, seçim sonuçlarının açıklanmasından sonra İlerici Demokratik Parti liderliğinden istifa etti. Chen Shui-Bian, seçimlerdeki yenilginin kendi sorumluluğu olduğunu açıkladı.

Milliyetçi Parti Lideri Ma, Çin'le daha yakın işbirliği kurulması gerektiğini savunuyor. Ma, Tayvan ekonomisindeki yavaşlamadan, Devlet Başkanı Chen'in bağımsızlık yanlısı politikalarını sorumlu tutuyor.

Çin'deki içsavaşı Komünistlere kaybeden Milliyetçiler, 1949 yılında Tayvan adasında hükümet kurmuşlardı. Pekin hükümeti Tayvan'ı ayrılıkçı bir eyalet olarak görüyor ve Tayvan'ın resmen bağımsızlık yönünde adım atması durumunda silah kullanacağını bildiriyor. Tayvan o dönemden bu yana içişlerini kendi idare ediyor.

XS
SM
MD
LG