Erişilebilirlik

Gül ABD Temaslarını Tamamladı


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Amerika ziyaretini, iki müttefik arasında en yüksek düzeydeki ilişkileri gözden geçirmek, ilişkileri teyid etmek, ilişkilere yeni bir ivme kazandırmak ve ilişkilerin gelecekte de güçlü bir şekilde devam etmesini sağlamak amacıyla yaptığını söyledi. Gül, terörle mücadele, Orta Doğu, Irak ve enerji konularının gündeme alındığını ve bu konularda yararlı görüşmeler yapıldığını belirtti.

Basın toplantısında öne çıkan konular, PKK'yla mücadele, Irak ve Irak’ta çıkarılan petrol yasası oldu. Cumhurbaşkanı Gül, ' Terörle nasıl mücadele edilir biliyoruz. Bu konuda karşılıklı görüşmelerimizi dile getirdik. Türkiye teröristleri izole etmek için gereken ekonomik, sosyal ve kültürel adımları atıyor. Biz herkesin bu konudaki tecrübelerini dinleriz, ancak kimseden akıl almaya ihtiyacımız yok.' şeklinde konuştu.

Gül ayrıca 'Terör örgütüyle muhattap olunmaz, terör örgütüyle mücadele edilir' dedi ve PKK'nın Irak’la ilişkileri zehirlediğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Gül, Irak konusunda da açıklama yaptı. 'Irak'ın kalkınması sadece Irak'ı değil, bizi de yakından etkiliyor. İki ülke arasında çok büyük ekonomik işbirliği potansiyeli var. Şu anda bile Türkler Irak'ta çok aktif. Komşumuzla işlerimizin iyi gimtesini ve ülkenin bir an önce huzura kavuşmasını istiyoruz' şeklinde konuştu.

Basın toplantısında gündeme gelen bir konu da Irak Petrol yasasıydı. Abdullah Gül, yasanın kabul edilmesinin çok önemli olduğunu belirtti. Gül, 'Bu Iraklıların bileceği iş, biz onların içişlerine karışamayız' dedi ancak petrol arama bulma gibi konularda Iraklılarla birlikte çalışma fırsatımız var. Çıkarlarımız var” dedi ve Amerika ve Norveç gibi başka ülkelerin Kuzey Irak'ta petrol konusunda adım atmalarına karşı Türkiye'nin kayıtsız kalamayacağını vurguladı.

XS
SM
MD
LG