Erişilebilirlik

'Ortadoğu'da Tarihi Fırsat'


8 günlük Ortadoğu turunun ilk ayağı olan İsrail de yoğun bir program sürdüren ABD Başkanı George Bush ziyaretin ilk gününde Kudüs belediye Başkanı Uri Luplianskin'den Cumhurbaşkanı Şimon Peres'e dek pek çok üst düzey İsrailli yetkili ile biraraya geldi. Ancak Bush bölgeye yaptığı ziyaretle ilgili açıklamalarını Başbakan Ehud Olmert ile kameraların karşısına geçtikleri basın toplantısında yaptı. ABD Başkanı Ortadoğu turunu barış için tarihi bir fırsat olarak niteledi. Bush barış yolunda ilerleme olacağını hissettiğini belirtti.

ABD Başkanı İsrail veya Filistin tarafına herhangi bir anlaşma çerçevesi empoze etmeyeceğini, tarafların ortak yolu beraber bulacaklarını aksi bir tavrın başarısızlığa davetiye çıkarmak olacağını kaydetti.

Basın toplantısında konuşan Olmert ise konuşmasına Gazze'den yapılan Kassam saldırılarını hatırlatarak başladı. İsrail Başbakanı ülkesinin güvenliğini garantiye almayan hiçbir barış anlaşmasına imza koymayacağını ifade ettiği sözlerinde Başkan Bush'a Filistin tarafına baskı yapması mesajı verdi.

Bugün Filistin Yönetimi Lideri Mahmud Abbas ile Ramallah'ta yapacağı görüşmede konuyu gündeme getireceğini belirten ABD Başkanı İsrail tarafının da yasadışı yerleşim yerlerini boşaltması gerektiğini söyledi.

Gerek Beyaz Saray yetkilileri gerekse Ortadoğu uamanları Bush'un bu ziyaretinden barış adına büyük açılımlar beklemiyor. Ancak ABD Başkanı bölgeye gelmesinin bu süreçte olumlu bir hava yarattığı görüşünde. Dünya basını her nekadar bu ziyareti Kasım ayında yapılan Annapolis Konferansının arazideki kontrolü olarak nitelese de George Bush İsraile gelmesinden hemen önce Abbas ve Olmert'in biraraya gelmesini barış yolunda olumlu bir adım olarak niteliyor.

Bugün öğle saatlerinde Filistin tarafına geçeçek olan George Bush burada sadece Abbas ile görüşmekle kalmayıp ardından Beytüllahim kentine de geçecek. Cuma sabahı da İsrail in kuzeyindeki Galile kentini ziyaret edecek olan ABD Başkanı Cuma öğleden sonra buradan ayrılacak. ABD Başkanı tur kapsamında Kuveyt, Bahreyn, Mısır, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirliklerini de ziyaret edecek.

XS
SM
MD
LG