Erişilebilirlik

Gül New York'a Gitti


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Washington’daki temaslarının son gününde otelinde Amerika Savunma Bakanı Robert Gates ve Genelkurmay Başkanı Oramiral Michael Mullen’ı kabul etti.

Görüşmeye, Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Genelkurmay Başkanlığı İstihbarat Dairesi Başkanı Tuğamiral Alaattin Sevim ve Amerika’nın Ankara Büyükelçisi Ross Wilson katıldı.

Savunma Bakanı Robert Gates, otelden ayrılırken, “çok iyi bir görüşme olduğunu” söyledi, “pek çok konuyu değerlendirme fırsatı bulduklarını” belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül bugün ayrıca Türk toplumunun temsilcileriyle biraraya geldi.

Gül, Türk Amerikan Konseyi tarafından verilen öğle yemeğine katıldı. Cumhurbaşkanı yemekte yaptığı konuşmada Irak’ın toprak bütünlüğünün ve istikrarının Türkiye için önemli olduğunu söyledi.

Sınırötesi operasyonlarla ilgili bir soru üzerine, “Türkiye’nin hedefi sadece terör örgütüdür" diyen Gül, devamla şöyle konuştu: "Türkiye, çok şeffaf hareket ediyor. Irak’ın toprak bütünlüğü, siyasi birliği, istikrarı bizim için önemlidir. Bizim, Irak’ın istikrarını bozmaya yönelik bir tavır almamız zaten söz konusu olamaz” dedi. Türkiye’nin zor şartlarda Iraklılar’a her zaman kapısını açmış dost bir komşu ülke olduğunu belirten Gül, Irak halkıyla koalisyon güçlerinin ihtiyaçlarının karşılanmasına da Türkiye’nin katkıda bulunmakta olduğunu kaydetti. Cumhurbaşkanı Gül, şunları söyledi: “Irak’taki otorite noksanlığından dolayı Irak’ın kuzeyindeki bazı bölgeler terör örgütü tarafından rahat kullanılmaya başlandı. Terör örgütü için güvenli bir bölge haline geldi. Ve bu bölgede terör örgütü, Irak ordusundan kalan bazı silahları kullanmaya başladı. Sınırdan Türkiye’ye eylemler yapmaya başladı, bize zarar vermeye başladı. Bunun ortaya çıkması şunu gösteriyor. Irak Hükümeti, kendi topraklarını güvenlik altına alamıyor, egemenlik haklarını en iyi şekilde kullanıp, illegal bir güce “buradan git” diyemiyor.”

Cumhurbaşkanı Gül “Bizim şimdi yaptığımız şey Irak halkını da bu illegal örgütten kurtarmak. Operasyonun hedefi açıktır. Terörizme, terör örgütüne kesinlikle müsaade etmeyeceğiz” dedi. Başkan Bush’un Beyaz Saray görüşmesinde terörle mücadelede kararlılığını bir kez daha vurgulamasına teşekkür eden Gül, kısa sürede terör örgütünün sorun olmaktan çıkacağına inandığını söyledi.

Abdullah Gül “terör örgütü, bizim Irak’a, Irak’ın tamamına yapacağımız katkımızı da etkiliyor. Bizim ilişkilerimizi adeta zehirliyor. Irak dediğimde Arap, Türkmen, Kürt hiç ayrım yapmadan söylüyorum” dedi. Türkiye ile ABD’nin kuvvetli bir stratejik ortaklık içinde olduğunu belirten Gül, “aramızdaki dayanışma ülkelerimiz için olduğu kadar, geniş bir coğrafyada barış, güvenlik ve istikrarın sağlanmasında da önemli” dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, öğle yemeğinden sonra Washington’dan New York’a hareket etti. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, New York’ta Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban ki Moon’la akşam yemeğinde biraraya geldi.

Cumhurbaşkanı Gül, yarın Yahudi kuruluşlarının temsilcileri, Türk Derneklerinin liderleriyle bir araya gelecek. Dışilişkiler Konseyi adlı düşünce kuruluşunda bir konuşma yapacak olan Cumhurbaşkanı Cuma günü New York’tan ayrılacak.

XS
SM
MD
LG