Erişilebilirlik

Gül-Bush Zirvesi Bugün


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün bugün Beyaz Saray’da Başkan Bush’la yapacağı görüşmede, PKK ile mücadele başta olmak üzere, İran’ın nükleer programı, Irak ve Orta Doğu barış süreci gibi bölgesel konuları ele almaları bekleniyor.

Son aylarda ve özellikle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 5 Kasım’da Başkan Bush’la Washington’da yaptığı görüşmeden bu yana Türk-Amerikan ilişkilerinin iyileşme sürecine girdiği değerlendirmeleri yapılıyor. Bunda, Amerika’nın PKK ile mücadele çabalarına istihbarat alanında verdiği somut desteğin önemli bir payı var. Türk Silahlı Kuvvetleri, sağlanan istihbaratla son bir ayda Kuzey Irak’taki PKK hedeflerine en az üç hava saldırısı düzenledi. Operasyonların, gerektiği sürece devam edeceği yönünde çeşitli açıklamalar da var.

Böyle bir ortamda ve uzun bir aradan sonra bir Türk Cumhurbaşkanı’nın Washington’u ziyaret etmesi son derece önem taşıyor. Amaç, terörle mücadelede sağlanan işbirliğinin artarak devam ettirilmesi kadar, ikili ilişkilerin ekonomi ve özellikle enerji alanında devam ettirilmesi... Bu yüzden Cumhurbaşkanı Gül’e Amerika ziyaretinde Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ın yanı sıra Ekonomi Bakanı Mehmet Şimşek ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler de eşlik ediyor. Amerika’nın enerjiyi bir silah olarak kullanmaya çekinmeyecek Rusya’ya karşı bölgede alternatifler yaratmak istediği biliniyor. Türkiye de bölgesinde çıkan petrol ve doğal gazı Avrupa’ya ve ötesine taşıyacak boru hatları için bir istasyon olmayı amaçlıyor. Beyaz Saray’daki görüşmede iki liderin özellikle enerji alanında yapılabilecekleri tartışması bekleniyor.

Beyaz Saray zirvesinden önce dün, Enerji Bakanı Hilmi Güler Amerikalı meslektaşı Samuel Bodman’la biraraya geldi. Bodman’ın yarın öğle yemeğinde Cumhurbaşkanı Gül’le de görüşmesi bekleniyor. Enerji uzmanları Rusya’nın, Türkiye’yi atlayarak Yunanistan üzerinden Avrupa’ya petrol ve doğal gaz taşımayı amaçlayan “South Stream” projesine karşı, Amerika’nın Türkiye’yi de kapsayan Nabucco projesini desteklediğini belirtiyor. Bu ortamda Bush-Gül zirvesinde bu konunun gündeme gelmesi sürpriz olmayacak.

Cumhurbaşkanı Gül’ün basına açıklanan bugünkü programı oldukça yüklü... Gül, sabah kahvaltıda Amerika Dışişleri Bakanı Condolezza Rice’la biraraya gelecek. Gül, Dışişleri Bakanlığı sırasında Rice’la ikili ilişkileri ortak bir strateji belgesiyle kayda geçirmiş ve her iki ülkeyi ilgilendiren, terörle savaş dahil, bölgesel ve uluslararası konularda tarafların yaklaşımlarını ortaya koymuştu...

Rice’la görüşmesinden sonra Başkan Yardımcısı Dick Cheney’le biraraya gelecek olan Gül’ün Başkan Bush’la yapacağı görüşmenin ise 45 dakika sürmesi bekleniyor. PKK, Irak, Afganistan’a Türkiye’nin katkısının arttırılması, İran, Orta Doğu Barışı gibi diplomatik konularla enerji başta olmak üzere ekonomik işbirliğinin geliştirilmesinin ele alınacağı görüşmeden sonra iki lider kameralar önünde basın mensuplarına bilgi verecekler. Gül ile öğle yemeği yiyecek olan Başkan Bush, daha sonra İsrail ve Filistin’i kapsayacak Orta Doğu turuna çıkmak üzere Washington’dan ayrılacak.

Başkan Bush Kasım ayındaki Annapolis zirvesiyle birlikte Orta Doğu barış sürecini yeniden canlandırma çabalarına bir yenisini eklemişti. Annapolis zirvesinden önce İsrail ve Filistinli liderlerin Ankara’da Gül’le biraraya gelerek barış yönündeki kararlılıklarını açıklamasıyla; Başkan Bush’un Orta Doğu’ya gitmeden önce yine Gül’le görüşmesi, bölgede Türkiye’nin gözardı edilemeyecek bir rolü bulunduğu değerlendirmelerine neden oldu.

Gül, Beyaz Saray programından sonra ayrıca bir basın toplantısı düzenleyecek ve Woodrow Wilson Düşünce kuruluşunda bir konuşma yapacak. Gül, Washington’daki kanaat liderleriyle büyükelçilik konutunda düzenlenecek akşam yemeğinde biraraya gelecek. Cumhurbaşkanı’nın yarınki programı Washington Post Gazetesi yayın kurulu üyeleriyle yapacağı görüşmeyle başlayacak, Gül daha sonra Savunma Bakanı Robert Gates’i otelinde kabul edecek.

Amerikalı işadamlarıyla öğle yemeği yiyecek olan Cumhurbaşkanı, Washington’nun hemen dışında bulunan Andrews Hava Üssünden New York’a geçecek. Gül burada BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’la akşam yemeğinde biraraya gelecek. Görüşmede Kıbrıs’ta barış sürecinin yeniden başlatılmasının ele alınması bekleniyor.

Gül’ün görüşeceği diğer yetkililer arasında Amerika eski Dışişleri Bakanlarından Madeline Albright, eski Dışişleri bakan yardımcılarından Richard Holbrooke, Yahudi Cemaati liderleri ve Amerika’daki Türk toplumunun liderleri de var. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Amerika’daki temaslarını Cumartesi günü tamamlayarak Türkiye’ye dönecek.

XS
SM
MD
LG